fredag 15. september 2017

Heia AP, gratulerer med et brakvalg!

Selv om braket ikke kom i den retningen som var forventet. 
Arbeiderpartiet og lederen Jonas Gahr Støre gikk på en historisk smell som feide ut seks representanter fra Stortinget. Og jeg er glad for APs elendige valg siden det styrket venstresiden i det politiske landskap. Ekstra gledelig var tilsiget av unge velgere som sørget for å tilføre Sosialistisk Venstreparti sin stortingsgruppe fire nye mandater, og som også sørget for å få Rødt inn på Tinget for første gang.

Men hva gjorde AP og Støre feil? 
Det er tusen forklaringer på det for tiden. Jeg for min del tror ikke Støres arv, en formue han satte i et fond, hadde noe å si for valgresultatet. Heller ikke at han engasjerte arbeidsfolk på slavekontrakt, han hadde bare ikke sjekket deres lønnsnivå. Det er som kjent menneskelig å feile.

I den grad man kan snakke om feil så har det foregått over lang tid, lenge før valgkampen startet. Den grunnleggende feilen er at AP svikter sine egne.
Arbeiderpartiet er ikke lenger et reelt politisk redskap «for folk flest», for alle de som skaper merverdien og rikdommen i dette landet, for alle de som går på jobb hver dag og holder Norge gående. Et parti for alle de som gjør Norge til fortsatt et godt land å leve i, for folk flest. Kort sagt Arbeiderpartiet svikter Arbeiderklassen.

Det blåbrune Fremskrittspartiet har overtatt parolen «for folk flest» med et politisk ordskifte farget av begreper som marked og privatisering som erstatning for de gamle hedersord fellesskap og solidaritet.
Jonas Gahr Støre og Arbeidepartiet har ikke maktet å advare det norske folk om at Fr.P og Høyre i regjering sørger for at bærebjelkene i den sosialdemokratiske modellen forvitrer. I stedet kastet Støre bort kreftene på å henge ut Fr.Ps innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Ei dame som majoriteten av det norske folk allerede fra før ser på med forakt.

Særlig unge progressive velgere tar avstand fra AP sin støtte til USAs krigføring, de merker seg at AP stemmer mot å anerkjenne Palestina, at AP stemmer mot en bindende avtale i FN mot atomvåpen, at AP støtter NATOs militære opprustning med partikamerat og tidligere statsminister Jens Stoltenberg som generalsekretær og krigshisser, at AP tillater USA å etablere militær base i Trøndelag.
Flere unge velgere er seg bevisst at utslipp av klimagasser fra fossilt brensel er en direkte trussel mot deres framtid på denne planeten. Da er det direkte dumt å ville bore etter mer olje og gass, og det i våre mest sårbare havområder.

Arbeiderpartiet har ikke riktig fått med seg den nye tidsepoke som krever en atskillig mer radikal politikk. Så får tiden vise om partileder Jonas Gahr Støre makter å slå om takten, eller om han fortsatt vil svinge seg i gammeldansen med Erna Solberg som partner og kristenflørte med Kr.F.
Evner ikke AP å modernisere sin politikk vil garantert partiet smuldre opp og rosene visne.

Ingen kommentarer: