fredag 18. januar 2019

På tide å bli kjent med Ayn Rand!


Fremskrittspartiets grunnlov med tilhørende politiske manifest er tuftet på Ayn Rands ideologi. Fremtredende FrP'ere som Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Carl I. Hagen holder foredrag og kursing i Ayn Rands lære. 
Det samme med FpU, Unge Høyre og store deler av moderpartiet med statsminister Erna Solberg: «Jeg tror nok også at hun har rett».
For republikanerne, med president Donald Trump i spissen, er Ayn Rand den ubestridte politiske ledestjerne. Den ultrakonservative «Tea Party-bevegelsen» hedrer henne med betegnelsen kapitalismens gudmor.

Og hva er det så de tror på? Hva går Ayn Rand sin filosofiske ideologi ut på? Jo, det kan sammenfattes i hennes eget mantra: Egoisme er en dyd!
Hun mener at det enkelte menneskes egoisme må fremelskes og stimuleres, hvilket igjen vil utløse de sterkeste produktivkreftene. Når alle individer i et samfunn konkurrerer om egen vinning i form av profitt, blir det tatt i bruk alle midler fra rå utbytting av mennesker til rovdrift på naturens ressurser. Det er i følge Ayn Rand menneskets sanne natur som må få utfolde seg på det frie marked uten statlige reguleringer. Dessuten er planetens ressurser ubegrenset i Ayn Rands verden.
Noen sitater fra ideologen viser hva hun står for, og hva store deler av vår politiske elite har valgt som sin politiske guru, både her hjemme og «over there»:

§ Om altruisme, om hun misliker å gjøre andre mennesker glade og tilfredse: Mislike er et altfor svakt ord. Jeg mener det rett og slett er ondskap. Du kan gjøre andre glade hvis, og når, de betyr noe for deg egoistisk.

§ Om Medicare, USAs gratis helseforsikring for pensjonister: Det er ingen moralsk forskjell på dette systemet og en som raner en bank og dreper vaktene der for å skaffe seg en villa, en yacht og champagne!

§ Om psykisk utviklingshemmede barn: Offentlige midler skal ikke brukes på tilbakestående barn og handicappede. Det er et forsøk på å trekke alle ned til den funksjonshemmedes nivå. Det inkluderer de mentalt tilbakestående, subnormale barn som ikke kan lære. Selv etter å ha brukt tusenvis av millioner av skattebetalernes penger, sitter du igjen med en halv-idiot som kanskje kan lære å lese og skrive. Kanskje!

§ Om forholdet mellom mann og kvinne, om feminismen: Voldelig sjalusi er romantisk og overgrep er sexy. Kvinner er ment å være menn underlegne. Det mest feminine av alt er å se ut som man er i lenker. Et forhold der kvinnen er dominerende er metafysisk upassende!

Det levner vel ingen tvil om at Ayn Rand (1905-1982) og kapitalismen passer sammen som hånd i hanske. Men det må være lov å spørre om arten Homo Sapiens hadde overlevd evolusjonen underlagt hennes ideologi.
Vi er da vitterlig et flokkdyr som har utviklet egenskaper som evnen til å kommunisere og organisere, det som kalles samarbeid. Eller?
Eller har arten Homo Sapiens – Det kloke menneske - overlevd evolusjonen gjennom en alles kamp mot alle? 
Det skal jeg sannelig tenke mer på i neste blogg...:)

Ingen kommentarer: