fredag 9. august 2019

Er du IDIOT, eller?


Jeg mener i ordets rette betydning? 
For «idiot» er opprinnelig et gresk ord, idiōtis, som ble brukt om personer som ikke interesserte seg for politikk, som ikke brydde seg om samfunnsutviklingen og sin egen framtid. Men i et demokrati er «idiotene» også med å bestemme politiske beslutninger gjennom sin egen passivitet.

Fredsprisvinner Elie Wiesel sa det slik: «Den største trusselen mot menneskeheten er ikke hat, men den hellige, alminnelige likegyldighet.

I min blogg fredag 2. august med tittelen «Javisst går det til HELVETE! - dersom...» ble det stilt en rekke spørsmål. Her er fasiten; svaret er JA på samtlige:

§ Er det sant at vi mennesker har brent og hugget ned over halvparten av jordas regnskoger siden 1945?
§ Er det sant at i løpet av 2018 ble 12 millioner hektar avskoget, hvilket tilsvarer 30 fotballbaner i minuttet?
§ Er det sant at plantene vokser fordi fotosyntesen binder til seg klimagassen karbondioksid, hvilket betyr at avskoging fører til økte utslipp av CO2?
§ Er det sant at konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren øker for hvert år og nærmer seg nå 415 ppm, hvilket vi må millioner av år tilbake for å matche?
§ Er det sant at hittil i år har veksten i nye gassfunn steget med 35 prosent sammenlignet med 2018, hvilket gir 6,7 milliarder fat flere oljeekvivalenter?
§ Er det sant at et nytt «Vippepunkt» får permafrosten i Alaska og Sibir til å smelte, hvilket avgir metan, en 20 ganger sterkere klimagass enn CO2?
§ Er det sant at klimaendringene ødelegger avlinger som fører til sult og underernæring, som skaper titalls millioner av flyktninger med tilhørende konflikter?
§ Er det sant at dersom de globale utslipp av klimagasser fortsetter å øke i samme tempo, vil vi innen 28 år passere grensen for 2 graders oppvarming, «the point of no return»?
§ Er det sant at utslipp av klimagasser per innbygger i verden er på 4,8 tonn, mens vi i Norge slipper ut 10 tonn per innbygger?
§ Er det sant at regjeringa sponser 13 oljeselskaper med rundt 30 milliarder for å bore etter olje og gass nord i Barentshavet, ettersom isen smelter ned i Arktis?

Hva så? Hva kan du og jeg gjøre med den kursen som peker mot et helvete på jord?
Sjøl tror jeg ikke det hjelper hverken med «flyskam». «kjøttskam» eller andre "skammer". Overgangen til et asketisk liv får i beste fall kun underholdningsverdi. Skam er forøvrig et effektivt middel som kjerka har brukt opp gjennom historia for å undertrykke folk, særlig på området kropp og sex.
Et menneske med kronisk skyldfølelse skyr som oftest å delta i det offentlige, politiske ordskifte. Det blir mer som en «nyttig idiot» for de kreftene som ønsker å opprettholde status quo.  

Men vi kommer ikke utenom å måtte revidere det økonomiske system som er drivkraften bak raseringen av planeten vår med tilhørende klimakrise. 
Historia viser at det bare skjer gjennom store politiske bevegelser på grasrotplanet, såkalte revolusjoner. Så da vet både du og jeg hva som skal til, hva som må gjøres. Men det betinger selvsagt at vi slutter å oppføre oss som idioter - og det i ordets rette forstand!

Ingen kommentarer: