fredag 20. mars 2020

Takk til CORONA som skaper FRYKT!


Viruset er veldig smittsomt, men ganske så ufarlig. Ingen barn eller unge mennesker har hittil blitt syke. Voksne, friske folk kan kanskje merke en mild forkjølelse. Det er mennesker med alvorlige sykdommer og svært gamle med nedsatt immunforsvar som utgjør risikogruppa for å dø. I følge WHO har antall smittede i verden passert 200.000 hvorav 8000 er døde, omtrent 4 prosent.
Foruten Kina, der utbruddet startet, er det Iran og Italia som har blitt hardest rammet. EU-landet Italia har bedt EU om hjelp, men har fått avslag, ingenting. Derimot har Kina, Venezuela og Cuba bidratt med leger og testutstyr. Pinlig?

Frykten for smitte, sykdom og død stenger ned store deler av samfunnet og befolkningen blir bedt om å holde seg innendørs. 
Kanskje det er bra? Bra å kjenne på frykten for å bli syk og dø? Det burde jo være bra i den forstand at vi lettere kan identifisere oss med dem som lever i den angsten hver dag, livet gjennom.

# I dag er det 850 millioner mennesker som lider av sult og underernæring.
# Omtrent 24.000 mennesker dør hver dag av sult eller sultrelaterte lidelser.
# Hver dag dør rundt 18.000 barn av sult og underernæring.
# I utviklingsland dør ti prosent av alle barn før de har fylt fem år.
# Foruten død forårsaker kronisk underernæring også svekket syn, sløvhet, forkrøplet vekst og svekket immunitet mot sykdom.

Det er slik verdensøkonomien fungerer. Den rikeste delen av menneskeheten lider av overvekt og livsstilssykdommer, mens den fattigste delen sulter. Men nå som de rikeste kjenner på den samme frykten som de fattigste går det vel an å gjøre noe med det? 
Nei, det er ikke nok å gi de fattige noen smuler fra de rikes bord. Det er verdensøkonomiens motor som må byttes ut. Og da trenger vi å tørke støv av de egenskapene som har berget oss gjennom evolusjonen i millioner av år, de som er nedfelt i våre gener, de som skiller oss fra dyra;

Rettferdighet + Solidaritet = Samvittighet.

Vi er nemlig et flokkdyr. Det er flokken som har overlevd evolusjonen og gjort oss til mennesker. Og flokken hadde ingen å miste, hvert enkelt individ var viktig i kraft av sine ferdigheter og kunnskaper til flokkens beste. Derfor måtte ressursene deles rettferdig slik at flokkens medlemmer holdt seg mest mulig friske og sterke. Derfor måtte de sterkeste vise solidaritet med de svakeste. Fagfolkene kaller en slik samfunnsform for Urkommunisme.

I vår tid har menneskeflokken vokst til nær 8 milliarder mennesker. Allikevel, takket være moderne medier, tar vi rede på hvordan det står til med oss. 
Vi vet at store deler av flokken lever i angst for å dø av sult og underernæring hver dag. Vi vet at tusenvis av våre barn dør hver dag av mangel på mat.

Kan et virus få samvittigheten vår til å reagere, slik at vi bygger en ny verdensøkonomi med rettferdighet og solidaritet som byggeklosser?

Ingen kommentarer: