fredag 13. mars 2020

Corona blottlegger kapitalismen!


Et virus har også DNA, men mangler apparatet for å kopiere. Derfor må viruset finne ei vertscelle som det trenger inn i for å låne «kopieringsutstyret» slik at det kan formere seg. Virus er derfor ikke en selvstendig livsform, men bare litt DNA pakket inn i proteiner.

Avhengig av type virus vil vertscellen bli skadet eller dø, og vi får ulike sykdommer som meslinger, influensa, polio, hiv. De fleste virusrelaterte sykdommer kan i dag forebygges eller behandles med vaksiner.

Corona viruset som nå skremmer vettet av folk over hele verden er ufarlig for de aller fleste av oss. Dødeligheten er mye lavere enn ved en vanlig influensasesong. Det er selve frykten for smitte med alle sine drastiske tiltak som får økonomien til å bremse opp. Når folk begrenser adferd og handlinger i det offentlige rom går forbruket ned.
Når forbruket går ned, går produksjonen av varer og tjenester ned, omsetningen går ned, profittraten synker. Panikken øker.

Som kjent lever vi i et samfunn som krever kontinuerlig økonomisk vekst, det er kapitalismens betingelse for å kunne bestå. Vekst i forbruk, vekst i produksjonsvolum, vekst i uttak av jordas ressurser, vekst i energiforbruk, vekst og atter vekst.
Når veksten stopper opp blir det krise, slik vi opplever nå.
Finansavisen skriver; «Videre spredning av coronaviruset sammen med lave oljepriser ryster markedene. Det er mye frykt i markedet og børsene stuper over hele verden. Fryktindeksen, VIX, steg fra 28,28 til 53,80 prosent i løpet av en dag. En global resesjon er ikke langt unna».

Og hva så? Rammer det deg og meg? 
Ja, til en viss grad i en begrenset periode, nemlig arbeidsledighet på grunn av konkurser. Men det er nok kapitaleierne, finansfyrstene, børsspekulantene m.fl. som får svi. Det er de vi kan synes synd på, mange begår jo også selvmord i slike krisetider.

Men vi vanlige folk vil leve videre i beste velgående selv om kapitaleierne skulle bli byttet ut.  Eierskapet til produksjonsmidlene skaper jo ingenting i seg sjøl. Det er bare en spesiell form for produksjonsforhold som vokste fram under industrialiseringa for ca. 300 år siden. Den ble kalt for kapitalisme.

Det er «mennesket og maskinen» som skaper alle verdier, fiskeren og fiskebåten, oljearbeideren og plattforma, bonden og traktoren osv, sammen med ingeniøren og kunnskapen. fagarbeideren og verktøyet osv, osv. 
Da Ola hadde behov for å grave ut ei tomt fikk han tilbud på tre «objekter», men måtte velge bort ett av dem; gravemaskinen, maskineieren og maskinkjøreren. Heldigvis valgte Ola bort eieren og tomta ble gravd ut på beste måte... 

Takket være en mikroorganisme får vi igjen demonstrert hvor sårbar verdensøkonomien er når veksten stopper opp og profittraten synker. 
Slik kan et virus avsløre de kreftene som kynisk bygger ned Moder Jord.  Aldri så galt at det ikke er godt for noe...

Ingen kommentarer: