fredag 17. april 2020

Det religiøse mysterium.


Hvordan oppstår religioner? Kan det beskrives i en enkel formel som denne; 
Fantasi + Behov = Religion? 
Menneskehjernen er jo fantasifull, den kan tenke abstrakt og produsere alt av bilder og ideer som overgår den reelle virkeligheten. Det er jo takket være fantasi, hukommelse, logisk tenkning – og en kropp som gjør det mulig å gripe og bevege seg – at vi kan bygge sivilisasjoner og teknologiske «mirakler». Det er kombinasjonen av disse egenskaper som gjør det mulig å sende mennesker til månen og roboter til Mars.

Behov? Naturligvis ber vi om hjelp når sykdommer, kriger og uår ødelegger livet vårt. Vi ber til overnaturlige krefter, vi lager oss guder. Og fantasien tilbyr en hærskare med gudekandidater fra et et tre, et fjell, via en mengde personlige guder til en eneste allmektig Gud. Når livet er uutholdelig vil døden fortone seg som en forløser med fantasifulle, himmelske tilstander til evig tid.

Takket være naboen ble jeg tatt i skole på Langfredag og lærte at dette ikke er fantasi men helt sant: - Gud elsker alle og Jesus kommer snart tilbake på ei sky for å hente alle troende. Så går det sju år med en masse plager og lidelser som Gud har regien på for å finne ut hvem som vender seg til han, eller til Djevelen (som han også har skapt). Etter det blir det fred og ro i tusen år. (Åpenbaringen 19,11-21).

Og det tror du på?, spør jeg. Ja, selvsagt, det står jo i Bibelen! Men, innvender jeg, han Gud er jo litt av en råtass som voldtok ei fjorten år gammel jødisk jente og gjorde henne gravid. Det er riktignok historias mest avanserte voldtekt siden Maria var jomfru både før og etter. Og sønnen sin jagde han ut i ørkenen for å sulte og tørste, han var jo bare tolv år gammel.
Noen år senere ga faren ordre om å spikre sin torturerte sønn opp på et trekors til en langsom og pinefull død. Det tilber du som et symbol på kjærlighet, sa jeg indignert. Enda mer grotesk er den kannibalske nattverden; - dette er Jesu kropp - dette er Jesu blod. Jeg blir jo kvalm bare ved tanken! (den nye bibeloversettelsen har byttet ut legeme med kropp og kjød med kjøtt, https://www.bibel.no/Nyheter/Nyheter2010/Nyhet52-10).

Gud i Det gamle testamente er den samme som Allah i Koranen og Jahve i Toraen. Trekløveret skaper verden på samme måte og er like store tyranner og sadister med like mange krigsforbrytelser. 

Et par eksempler; Gud befaler israelittene å drepe alle krigsfanger og deres buskap, unntatt unge jomfruer som skal tas som slaver. Trettito jomfruer tilfaller Herren representert ved presten Elasar, osv...(4. Mos. 31-).
Først tar Gud livet av Onans eldste bror, for deretter å befale Onan til å gjøre enken gravid, sin svigerinne. Under samleiet angrer Onan og lar sin sæd falle til jorden. Da blir Gud skikkelig forbanna og dreper Onan også (1. Mos. 38: 8-10).

Men det som virkelig gjør religionen mystisk, er hvorfor et menneske som har alt og er frisk og rask, har behov for å fornekte all vitenskap, all historie med tilhørende evolusjon til fordel for et liv i troen på noen skrifter forfattet for flere tusen år siden? Og det samtidig som vi mennesker skal være skapt i Guds bilde med alle de ferdigheter og egenskaper som skiller oss fra dyra?

Men min kjære nabo har humoristisk sans! Vi ler godt når vi skjermer for sola for å sjekke den lille skya der oppe, kanskje kommer Jesus? 
Vi tester også skapelsesberetningen ved å telle hverandres ribbein (1. Mos. 2, 21-22). Testen er riktignok negativ, men det kiler jo litt. Så det...

Ingen kommentarer: