fredag 3. april 2020

«DEN TAUSE VÅREN»


Den amerikanske biologen Rachel Carson skapte et aldri så lite jordskjelv med sin bok The Silent Spring som hun ga ut høsten 1962. Hun fikk oss til å forstå at vi mennesker tilhører også næringskjeder som kan bryte sammen når et ledd forsvinner, særlig det nederste. 
Det var spesielt det klorerte hydrokarbonet, DDT, som hun advarte mot. Siden 1940 ble det brukt som insektdrepende middel i jordbruket, også som bekjempelse av malariamygg under andre verdenskrig. De enorme mengdene som ble sprøytet ut i naturen gjorde flere insektarter immune, men som også utryddet fuglebestander som levde av infiserte insekter og planter, derav den tause våren.

DDT har lang levetid i naturen og vi finner fortsatt rester i fisk, fugler og pattedyr til tross for at stoffet ble forbudt i løpet av 1970 tallet.

Et nytt jordskjelv sørget forfatter og journalist Naomi Klein for i 2014, med boka This Changes Everything med undertittelen Capitalism vs. the Climate. Hun gir oss en detaljert analyse av hvordan de globale selskaper systematisk raserer natursystemer og bidrar til klimaendringer. Hun beskriver kapitalismens innebygde krav til kontinuerlig vekst, som et kriminelt bidrag til sammenbrudd i planetens økosystemer, så detaljert og forståelig at selv et barn kan forstå sammenhengen. Det kan imidlertid ikke politikere og kapitaleiere. De svarer med Business as usual.

Underveis har hundretusenvis forskere underbygd og utdypet både Carsons og Kleins advarsler. Like mange analyser, rapporter og modeller er utgitt hver for seg eller under paraplyorganisasjonen til FN, IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change.

Det er i dag hevet over enhver tvil at det er en proporsjonal sammenheng mellom utslipp av klimagasser og en økning i planetens middeltemperatur. De globale utslipp øker for hvert år og nærmer seg 37 milliarder TONN.
Menneskehetens behov for stadig større arealer til byer, veier, plantasjer o.l., reduserer, fortrenger og utrydder planetens livsformer i et høyt tempo. Gruver, oljeboringer, tjæresand produksjon, erosjon osv. endrer jordoverflaten så enormt at vår geologiske tidsalder har fått nytt navn; Antropocen = Menneskets tidsalder.

# I løpet av årets tre første måneder har mennesket brent og hugget ned 1,3 millioner hektar med skog, inkludert regnskog. Det tilsvarer 14 fotballbaner i minuttet.
# Hver dag i årets tre første måneder har mennesket skapt i snitt 7.746 hektar med ørken, tilsvarende 54 fotballbaner i minuttet.
# I løpet av årets tre første måneder har mennesket sluppet 2,5 millioner tonn giftige kjemikalier ut i planetens naturmiljøer, tilsvarende 19 TONN i minuttet.
# Dersom du har brukt ett minutt på å lese denne bloggen, har 13 unger dødd av sult i samme tidsrommet. 

Tåler du mer? Anbefaler: ttps://www.worldometers.info/ https://www.wwf.no/ + https://www.ipcc.ch/2019/             

Selvsagt tåler du mer. 
Du og jeg, VI, lever jo i en kultur som dyrker
Den Hellige, Alminnelige Likegyldighet! 
Eller?

Ingen kommentarer: