onsdag 12. august 2020

VÅRT ENERGIFORBRUK ER DØDELIG!



Påstand
Ledende politikere, de fleste stortingsrepresentanter og samtlige statsråder, er enten blottet for elementære kunnskaper, eller de er kriminelle i den forstand at de bygger ned planeten vår til fordel for økonomisk vekst som igjen reduserer livsbetingelsene til alt liv, inkludert livet til vårt eget avkom.

Universal naturlov
Energi kan hverken oppstå eller forsvinne, men bare gå over i andre former. Når energi går fra et nivå til et lavere, utføres det et arbeid!

Olje, gass og kull:
er fossile, energirike ressurser med begrensede mengder som det med tiden blir stadig mindre av. Det til tross bedriver vi med et enormt sløseri, ikke minst innen den militære sektor.

Nå har vi forstått at bruken av fossile brensler avgir klimagasser til atmosfæren som igjen gir et varmere klima med tilhørende sammenbrudd i jordas økologiske systemer. I stedet for å økonomisere med denne viktige ressursen, griper man til primitive metoder som kalles fornybar energi, i den hensikt å ta forbruksveksten til nye høyder. Metoden kalles vindenergi, solenergi og bioenergi.

Vindenergi
Energien i vinden omsettes til elektrisitet via turbiner med en produksjonsfaktor på 0,3, som betyr at den kun er i drift 110 dager i året. Turbinen tåler ikke vindhastigheter over 14 m/s, stiv kuling, da stenges den ned. Ytterligere tap av energi skjer ved omforming fra mekanisk til elektrisk energi og ved energitap i kabler og linjer.
Turbinen slites ned og må byttes ut etter 20 år, dens komposittmateriale kan ikke gjenvinnes. Enten graves de ned på stedet eller plasseres i store deponier. Milevis med anleggsveier og meterdype fundamenter i fjellheimen blir et håndfast bevis på et idioti satt i system. Et økonomisk system.

Solenergi
I likhet med vindturbiner produseres de med bruk av sjeldne jordarter som utvinnes i gigantiske dagbrudd. Forøvrig har solcellene en tilsvarende livssyklus som for vindturbinen.

Bioenergi
Filosofien bak er at når planter og trær brennes vil den frigjorte karbondioksiden bli tilbakeført til nye, voksende planter via fotosyntesen. Men det gjelder bare en brøkdel av CO2 siden planten avgir karbondioksid via ånding når det ikke er lys nok til fotosyntesen. For et grantre er omsetningsperioden rundt 60 år, og derfor uinteressant.
For andre planter som oljepalmer, mais, soya og hirse er omsetningsperioden kortere, men den krever store mengder fossil energi til nydyrking, planting, høsting, foredling, transport etc. Vinninga går opp i spinninga!

Høyrehøvdingen Kåre Willoch sa under et TV intervju: Jamen kapitalismen har da ingen moral, dens eneste oppgave er å akkumulere kapital.

Sagt med andre ord, en regjering er underlagt et økonomisk system som er dømt til å vokse eller dø. Derfor programfestes en økonomisk vekst i BruttoNasjonalProduktet på minimum 3 prosent i året, en vekstfaktor på 1,03.

Det betyr en funksjon tilsvarende veksten for rente og renters rente, det vil si en eksponentiell vekst; BNP = K * 1,03^x (K = startkapitalen og x = antall år). Det tilsvarer en dobling av den økonomiske veksten med tilhørende forbruk etter 23 år, en tredobling etter 37 år, firedobling etter 47 år, 20 ganger så stor etter 100 år...

Faktum
Vår planet seiler rundt i universet som et romskip med begrensede ressurser. Takket være solenergien er fotosyntesen i stand til å fornye det vegetative grunnlaget for alt liv, men det hjelper lite når vi forbruker, hugger og brenner det ned i et langt større tempo enn det tar å bygge det opp.

Konklusjon
Energiforbruket vårt er proporsjonalt med den økonomiske veksten med tilhørende forbruk som ubønnhørlig tvinger planeten vår i kne med en langsom død for alt liv.

Valg: 
Det er nå vi må velge. Skal vi stanse opp og «sette tæring etter næring»? Det betyr å velge et forbruk som er i balanse med planetens bæreevne, et bærekraftig samfunn. Eller skal vi fortsette forbruksfesten som om vi ingenting vet og forstår?

For så si det med forhenværende miljøminister Thorbjørn Berntsen:
Jeg har forlengst mistet trua på det derre «økonomisk – vekst - samfunnet».
Vi har drekki og eti nok!