søndag 21. januar 2024

ALLE IMPERIER TAR EN SLUTT, også DISSE etter 1500 ÅR.

 Det var Kristoffer Columbus med sine tre skip  seilte 3. august 1492 fra Sør-Spania med kurs mot India...  Da de landet 12. oktober kalte de øya San Salvador som av de innfødte ble kalt Guanahani. Spanjolene oppdaget fort hvilken enorm rikdom de hadde oppdaget, en rikdom som skulle føre til de innfødtes død.














Det spanske oversjøiske koloniveldet i Amerika og Asia gikk tapt på 1800-tallet. I årene 1808–1824 rev de spanske koloniene i Sør-Amerika seg løs. Etter at Spania i 1819 solgte Florida til USA, skrumpet koloniveldet inn til øyene Cuba, Puerto Rico, Filippinene og noen mindre områder.









Under Berlinkonferansen i 1884-1885, delte de europeiske kolonimaktene Afrika mellom seg. Da var rundt tolv millioner slaver blitt sendt over Atlanterhavet med ca. en million døde under overfarten. I sørstatene i USA ble det anlagt store plantasjer der slavene ble solgt og kjøpt under utstilling på markedet.











Fra rundt 1619 til 1865 ble mennesker av afrikansk avstamning lovlig holdt som slaver innenfor grensene til dagens USA. Økonomien til det unge landet ble gjort mulig hovedsakelig gjennom gratis arbeidskraft utført av slaver.

Europeisk kolonisering av Afrika ble innledet den portugisisk erobringen av Ceuta i 1415 og fikk sitt største omfang omkring 1900. Det europeiske kolonistyret i Afrika ble raskt avviklet fra 1956. I 1959 var det bare fire selvstendig stater i Afrika, i 1960 var det 27 stater.








Den fjerde juli 1776 ble USA dannet etter at 13 britiske kolonier på atlanterhavskysten rev seg løs fra moderlandet. De innfødte, kalt indianere, ble fortrengt og drept i stort antall. Restene etter de innfødte lever nå under egne reservater. 

Etter andre verdenskrig i 1945 hadde USA unngått krig på egen jord og kunne produsere for fullt. Det som manglet var kjøpekraft, hvilket USA sørget for sjøl ved å gi Vest-Europa store lån til gode betingelser, de som ble kalt «Marshall hjelpen».





















USA valgte å søke en type verdenshegemoni som fortrengte andre land med politiske mord, fargerevolusjoner, militære kupp og en mengde direkte angrepskriger som alle endte opp med tap, men som...  









Den privatkapitalistiske rustningsindustrien –  «Det militær-industrielle kompleks» - gjør svært gode penger, men staten som skal betale for gildet glir stadig ned i mer statlig gjeld, som nå er oppe i utrolige 34 000 milliarder dollar, der BNP (GDP) er pantsatt med over 130 prosent.

https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2024/01/03/usas-gjeld-har-passert-34000000000000-dollar/










Dette er kroken for døra til verdenshegemoniet USA, selv om de prøver å vri seg løs gjennom stadig flere kriger, krigen mot Russland i Ukraina, krigen mot Palestina i Israel, nesten krigen mot Taiwan, nesten krigen i Kina, nesten i Iran, Syria, Nord-Korea, Jemen etc 

«USA er det landet i verden med flest militærbaser på andre staters territorium. Med mer enn 800 baser i mer 150 land har USA en sterkt militær tilstedeværelse internasjonalt – men det koster enormt!»














Ingen kommentarer: