torsdag 28. oktober 2010

To kjønn – hvorfor og hvordan?

Siden det er så mye paring rundt meg, her jeg sitter på terrassen i en liten landsby nord i Thailand, får jeg noen refleksjoner omkring dette med kjønn.  Hvorfor er vi to kjønn egentlig, og hvordan forholder kjønnene seg til hverandre?

Katter og bikkjer, høner og haner, fugler og sommerfugler, insekter og det som verre er..., parrer seg med fryd.

Hvordan kjønn har blitt oppdelt i hanner og hunner, er visst vitenskapen ikke helt sikker på, men hypotesen er at en art har større muligheter for å overleve dersom individene er delt i to kjønn.  Dersom et individ består av begge kjønn, og blir drept, er jo det mer katastrofalt enn om bare det ene kjønn omkommer og da fortrinnsvis hannen.  Ikke rart da at vi sier «kvinner og barn først» når katastrofen truer, hannen har til oppgave å beskytte hunnen og avkommet, å beskytte arten.

Vi har lært at det er X og Y kromosomene som bestemmer kjønnet hos oss, XX gir jenter og XY gir gutter.  Men slik er det ikke over hele fjøla, det er faktisk ganske vanlig i naturen at individer består av begge kjønn, eller at de skifter kjønn gjennom sitt livsløp, noe som selvsagt er en strategi for overlevelse i deres miljø.

Kjønnet hos krokodiller og skilpadder for eksempel bestemmes av temperaturen som eggene utsettes for etter eggleggingen.
Tilfeldighetene rår også for noen leddormer, der kjønnet bestemmes av om den unge, i utgangspunktet kjønnsløse orm, treffer en hunn, i så tilfelle blir vedkommende til en hann, eller dersom ikke, så vil den unge ormen utvikle seg selv til en hunn.
Hos mange fisker er det populasjonens størrelse og sammensetning av hunner og hanner, alder og størrelse, som bestemmer kjønnet.

Hvilken mangfoldighet!

Heldigvis oppleves kjønnenes forening gjennom paringsakten som lystbetont, erogene soner blir stimulert og man parrer seg av ren vellyst og nytelse.
Dette gjelder samtlige høyerestående dyregrupper med oss i høysetet, som til og med har utviklet en frodig industri kun basert på behovet for kjønnslig nytelse.  Dessuten har vi løpetid hele året, og dersom den ligger nede, så finnes det midler mot det også...
Vi har utviklet kjemikalier som gjør det mulig å kopulere uten at det utvikles et foster. Da er det vel mer naturlig å bruke begrepene sex og seksualliv fremfor paringsakt og forplantning.

I skolen undervises det i Forplantningslære, vel og bra er det.  Det er også bra at det undervises i prevensjonsmidler, men....

Det burde vel vektlegges i atskillig større grad at vi sjeldent driver med paring, men heller svært ofte med sex.  Og på det området svikter skolen sine elever, for det å ha god og ansvarlig sex krever også kunnskap!

Æresord, i løpet av et langt liv så har jeg aldri parret meg med noen.  Til tross for det har jeg fått to av verdens skjønneste døtre, men det skyldes utelukkende god elskov!

Ingen kommentarer: