søndag 22. mai 2011

«Fotballstreik»?!

Fotballstreik står det skrevet med store, feite bokstaver blant nyhetenes overskrifter.
Pc'en varsler med rød strek at «fotballstreik» ikke er skrevet riktig, eller at det kanskje ikke finnes i det norske språk.  Jeg sjekker i ordlista på Internett, og ganske riktig, der får jeg beskjed; Vi har dessverre ingen informasjon om ordet «fotballstreik» i bokmålsdatabasen, verken i ordlistene eller i ordboka.
«Flystreik» og «lærerstreik» går fint, de begrepene blir akseptert, men ikke «fotballstreik». Det betyr kanskje at piloter og lærere kan streike, men ikke fotballspillere? Ordlista gir i alle fall rødt kort.
Jeg forstår jo hva begrepet innebærer, tror jeg, nemlig at fot-ball spillere ikke vil spille fot-ball før de får det de ønsker seg. Jeg trodde først at de ønsket seg høyere lønn. Det var sånn jeg snuste litt i lønnsforholdene til de som løper etter ei lærkule på ei grønn gressmatte i den hensikt å sparke den inn i buret til de andre.
Jeg ser at grunnlønna i gjennomsnitt for spillere i toppsjiktet ligger rundt 1,5 millioner i året, det dobbelte av det landets statsminister får i lønningsposen. I tillegg kommer bonus og et engangsbeløp når kontrakten blir signert. Rosenborg hadde 100 millioner i lønnsutgifter i fjor. Steffen Iversen fikk fem millioner av den lønnspotten.
Men vi er smålige her på berget, sammenlignet med utenlandsproffene. Landslagspiller John Arne Riise får 25 millioner i året av klubben sin i Roma. Men den som topper lønningslista er nok Cristiano Ronaldo med sine 145 millioner i året, nesten 3 millioner i uka.
«Brød og sirkus til folket» er et uttrykk hentet fra Romerrikets keisere som mente at dersom folket fikk nok mat og underholdning, for eksempel i form av gladiatorkamper, så holdt folket fred, ingen politisk opposisjon. Smart tenkt...
I dag har vi byttet ut gladiatorkamper med fotballkamper, og gladiatorene med fotballspillere. Men de gjør samme nytte, fotballen er en stor og viktig del av sirkuset. Ikke rart de tar seg godt betalt, det må være et krevende og ansvarsfullt yrke å være fotballspiller. For lønninga blir vel fastsatt i forhold til innsats, arbeidstid og ansvar?
Buss- og taxisjåfører for eksempel tjener bare brøkdelen av det fotballspilleren gjør, men så har de vel langt mindre ansvar da? De skal jo "bare" frakte levende mennesker trygt fra A til B, på en «bane» med risiko for å bli påført langt større skader enn en forstuet ankel.  I trafikken er det til og med mennesker som blir drept!
Og det samme med de som skaffer brødet, bønder og fiskere. At gjennomsnittsinntekten for bonden ligger rundt 250.000 kroner etter årets Jordbruksoppgjør, skal vel avspeile hvilken innsats og ansvar som kreves i det yrket.  De burde skamme seg, bøndene altså, som ikke er fornøyd med lønnsnivået... Men en fordel har de jo, bøndene kan sjøl bestemme hva slags sko de vil gå i.
Det kan nemlig ikke fotballspilleren, men det er det de ønsker seg. Derfor streiker de. Og det er jo forståelig. Det er jo helt bak mål ikke å kunne velge hva slags sko som skal sitte på ens egne føtter! Vonde fotballsko, gir vonde føtter, som gir dårlige prestasjoner, som gir et dårligere sirkus. Selv millioner i årsinntekt kan ikke endre på det faktum, eller...?