torsdag 27. oktober 2011

Krise i verdensøkonomien – men hvilken?

Ja, for Vest Europa og USA er vel ikke hele verden?! Der er det krise i økonomien, det har vi forstått, uten å forstå noe som helst... Gjeldskrise kalles det. Ikke bare banker, men også regjeringer, har lånt en masse penger for å investere i noe som viste seg å være ulønnsomt. USA er i gjeldskrise, Hellas, Italia, Spania er på konkursens rand. Nå jobbes det intenst for å skrape sammen nok penger til ei redningspakke. Det skal lånes mer penger for å nedbetale eksisterende lån! Og husk det er avgjørelser tatt av Vestens fremste økonomer! Unnskyld at jeg spør, men er de helt teite eller?

En mulig løsning på uføret er visst å sette inn reformer som reverserer pengebruk og demper grådigheten til finansinstitusjonene. At det vil gå ut over vanlige folks lønninger, pensjoner, jobber og andre velferdsgoder er jo en selvfølge. Hvem ellers skal betale regninga?
Milliardærene har jo i lang tid gjort det klart at de allerede har det veldig tungt. I USA, for eksempel, truer presidenten med at de må betale litt mer skatt. Rettere sagt truet, for herr president Obama ble satt tilbørlig på plass, og stilt ble det om den saken.
Desto mer løfterik er demonstrasjonen som startet på Wall Street, og som har spredd seg over hele verden. En protest mot finansmiljøet, som sammen med ledende politikere, investerer overalt der profitt er mulig, og det uten å skjele til hverken miljø, ressurser eller øvrig samfunnsansvar. Og det skulle bare mangle, det er ingen vits i å moralisere. Tidligere Høyre leder, Kåre Willoch, sa det slik; kapitalismen har da ingen moral, kapitalismens eneste mål er å akkumulere kapital.

Slik er systemet. Og å slåss mot et system, å endre et økonomisk system som for eksempel kapitalisme, er ikke gjort over natta. Da er det mye enklere med diktatur. Oppnås det tilstrekkelig kollektiv vilje til revolusjon, ja så er det bare å skyte diktatoren. Det er verre å skyte finansinstitusjoner og banker. Heller ikke hjelper det å skyte finansfyrster og banksjefer, systemet består okke som.
Men noe må gjøres. Verden kan ikke lenger tillate at en promille av befolkninga skalter og valter med folkets felles kapital. Finanskapitalen er nå det mangedobbelte av produksjonskapitalen. Det er en pengebinge som lever sitt eget liv uten reell verdi. I gamle dager var landets valuta knyttet til verdien av gull. Nå svever den fritt over verdens børser i jakten på profitt og bestemmer fremtiden til folk og land.

Vi må innse at verdensøkonomien sett fra Nord Amerika og Vest Europa er i en økonomisk nedgang og krise. Det økonomiske tyngdepunktet forskyves, Vesten taper i konkurransen. I konkurranse med hvem? Tja, i Kina, Brasil, Tyrkia, India, Vietnam, Sør Korea, Taiwan og alle Stan-landene, særlig Kasakhstan, er noen eksempler på der verdensøkonomien fortoner seg lys, ekspansiv og fremtidsrettet.
Litt pinlig er det kanskje at Kina har tilbudt seg å komme med ei krisepakke til gjeldstyngede europeiske banker..., men smart nok skal pakka gå gjennom Det Internasjonale Pengefondet, så får de en fot innenfor der også.
EU kaster også sine fortvilte øyne på Norges oljefond. En mulig redningspakke? Hva gjør vi? 
Jeg er hverken økonom eller finansfyrste, men mener allikevel at det må være dumt å fortøye til et skip som synker. Eller hur?