mandag 9. april 2012

9. april 1940 – 2. februar 1943

Vi satt på benken utenfor 7Eleven med hver vår boksøl og kom i prat. Ja, jeg har vært i Norge, sa Heinz, sammen med min mor og far, på mimretur i femogsytti. Faren min var nemlig stasjonert på Victoria Terrasse i Oslo. Han var offiser i Geheime Staatspolizei (Det hemmelige statspoliti), kjent som Gestapo. Åja, sa jeg, min far var også på Victoria Terrasse, som fange. Der ble han torturert og merket for livet før han ble sendt til Grini fangeleir. Kanskje det var faren din som torturerte min far, sa jeg, uten hat i stemmen. Vielleicht, kanskje det, sa Heinz, uten beklagelse. 
Vi skålte og Heinz fortalte hva han visste om Norge.
Norge var det enkleste landet å okkupere. I Norge krydde det av quislinger som tok hjertelig i mot de tyske soldatene, det hadde «mein Vater» fortalt...

I 1933 ble nazipartiet Nasjonal Samling dannet med Vidkun Quisling som «fører». Partiet nådde et medlemstall på 55000, hvilket er et av de største i Norges historie. Kristelig Folkeparti nådde aldri slike høyder, til tross for et «åndsfelleskap» med NS og grunnlagt samme året. Teolog Ole Hallesby og medlem i KrF hyllet i 1934 både Mussolini og Hitler, og oppfordret alle teologer til å melde seg inn i NS. I 1940 vedtok Politiforbundet å oppfordre alle sine medlemmer til å søke medlemskap i Nasjonal Samling.  Quislingpolitiet og NS prestene var på plass, klare til å tjene det tysk okkuperte Norge. 15500 nordmenn søkte seg til tysk militærtjeneste ved Østfronten.  Over 9000 kvinner fikk barn med tyske soldater.

I hjemmefront museet finner du mange, og velfortjente!, medaljer for motstandskampen i Norge. Men som kjent har alle medaljer en bakside.
En av dem er et ufattelig stort antall landsforrædere som ble stilt for retten i 1945, hele 92805!
Tusenvis av nordmenn drev såkalt tuskhandel med de tyske soldatene ved siden av ordinær business med nazi Tyskland.
Omverdenen så med undring på landet der nord, og begrepet quisling ble kjent over hele verden og definert som forræder.
Det ble også kjent at det nøytrale og nazifiserte Sverige hadde helt fram til august 1943 tillatt transport av tyske soldater og krigsmateriell til Nord Norge via Svenska Jernvägar. Tyske bombe- og kurérfly hadde også fått adgang til svensk luftrom.

2. februar 1943 kom krigens vendepunkt. Tyskland måtte kapitulere og overgi seg til Den røde armé. Slaget om Stalingrad er historiens blodigste. 1,5 millioner mennesker måtte bøte med livet. Anslagsvis 22-25 millioner sovjetborgere mistet livet under «Den store fedrelandskrigen», inkludert de som falt under frigjøringen av Norge...
Med Tysklands kapitulasjon i Stalingrad snudde krigsvinden og hundretusenvis snudde kappa si etter den. Nasjonal Samling mistet medlemmer, NS prestene ble usikker på nazistenes motto «Gott mit uns», Quislingpolitiet ble mindre brutale, og Sverige stoppet transporten av tyske soldater og våpen.

 
Nei, jeg moraliserer ikke, men jeg vil vite hva som befinner seg på medaljens bakside...