lørdag 21. april 2012

Målet helliger middelet?

Er alle midler tillatt for å nå det målet man setter seg? Det heter seg at i krig og kjærlighet er alle midler tillatt. Høye mål krever sterke midler...
Dersom man lovlig skal ty til voldelige midler må man kle på seg uniformer, soldat- eller politiuniform. Da kan man sette til side både det femte bud og landets grunnlov.
Allikevel florerer volden. Vold som virkemiddel for å oppnå et mål. Vold i form av krig, tortur, kidnapping, voldtekt, drap, misbruk av barn, ran o.l.

Hvor mange av TV kanalene dine er helt fri for vold? Det er bedre å spørre slik istedet for hvor mange som inneholder, for da slipper du å telle så langt...

Gjennom bilder og tekst i mediene får vi daglig tilgang, tilgang på det vi ber om?
Kjære medier, Internett, aviser, TV og radio, gi oss i dag vår daglige vold...
Og i mange tilfelle er middelet grusomt forsterket i forhold til målet, noen få eksempler:
Nazistenes raseideologi definerte målet: «Endlösung der Judenfrage» som krevde middelet Holocaust med seks millioner mennesker gasset til døde.
                        
Målet «Gå ut og gjør alle folkeslag til mine disipler». Misjonsbefalingen legitimerte nedslakting av innfødte rundt omkring i verden  - hvor mange? (Mat. 28,18-20).
Målet: statuere et eksempel med straff. To tenåringer i Afghanistan, en gutt og ei jente, var gode venner. Det er forbudt. Ungene ble straffet med syre over ansikt og kropp. Middelet ble antagelig dosert noe for sterkt, slik at de døde.

Han er kåt og målet er samleie. Det kryr av objekter, det vil si midler i form av kvinnekropper. Midlet nedkjempes og tilfredsstiller formålet. Voldtekten er vellykket.

Han har en ideologi. Målet er å spre sitt budskap til flest mulig. Middelet er ei bombe og henrettelsen av 77 mennesker, de fleste barn og ungdommer.
Dersom jeg vil øve meg på fjellklatring eller fluefiske, kjøper jeg meg en simulator på video og trener foran TV- eller PC skjermen.

Dersom jeg vil øve meg på tortur, krig og drap, ja så anskaffer jeg de aktuelle hjelpemidler i form av videosimulatorer - slik Anders Behring Breivik  - og ungene våre gjør! Tolvåringer er eksperter på menneskejakt, drap og krigføring!
Hvor i all verden er pedagogene? Hvor er teologene? Hvor er psykologene?
Har vi fullstendig gitt opp kampen mot bruk av vold som egnet middel for å nå en målsetting?  Hvor siviliserte er vi egentlig?