fredag 5. oktober 2012

Fra sutring til gråt...

 
Statistisk Sentralbyrå tar rede på det meste, som for eksempel inntekter og utgifter til norske husholdninger. Da kan vi regne ut prosentandeler; i fjor brukte husholdningene i Norge 11 prosent av inntekten til mat. Derved blir Norge ett
av de aller billigste land i Europa! Allikevel sutrer vi over høye matvarepriser.
Unnskyld, det gjelder ikke alle.
 
Vi lever som kjent i et klassesamfunn i forhold til inntekt og kjøpekraft. De som vasser i penger sutrer sikkert ikke.
Oldemor derimot, med en minstepensjon på 13.000 kroner i måneden, har lov til å fortvile over høye priser på matvarer. Husholdninger som tilhører de 10 prosent lavest lønte, de med en gjennomsnittlig månedslønn på 21.100 kroner, de skal altså leve på drøye 2300 kroner i måneden, knappe 600 kroner i uka, i følge SSB.
Selv om inntekta skulle ligge på et gjennomsnitt, 38.100 kroner i måneden, vil nok mange husholdninger måtte overskride 11 prosenten til mat.
Statistikk og gjennomsnitt gir åpenbart ikke et korrekt bilde av virkeligheten, det gjør imidlertid klassesamfunnet; fattigdom for noen og rikdom for andre.
 
 
Matvareprisene øker som kjent for hvert år, så noen må jo tjene på det. Og det er ikke bøndene! I løpet av de siste 25 årene har prisen på varer fra norske bønder gått kraftig ned. Ett eksempel: i 1987, regnet i 2011 priser, fikk en bonde 46 kroner kiloen for grisekjøtt. I 2011 var prisen sunket til 24 kroner! I følge Nortura har prisen på lam falt med 25 prosent og storfe med 29 prosent. Har det kommet forbrukerne til gode?
Nei, for det er næringsmiddelindustrien og de fire største matvarekjedene som stikker av med fortjenesten. Ett eksempel: Reitanfamilien og Rema1000 har nesten doblet sin omsetning de siste fem årene til 64 milliarder i 2011. 2,16 milliarder av dette er rent utbytte. Profitten på totusenetthundreogsekstimillioner kan altså puttes rett i lomma. Det må vel være bra?
 
 
Det som ikke er bra, det som kan betegnes som det rene vanvidd, det er hva vi kaster av spiselig mat hvert år i dette landet: 300.000 tonn! Og det bare fra oss vanlige husholdninger. I følge SSB kaster vi 25 prosent av all produsert og innkjøpt mat, der mye av den befinner seg fortsatt i uåpnet emballasje.
 
Noe mat flyter og noe synker, så vi kan sette gjennomsnittlig tetthet lik vann og finner da at 300.000 tonn krever et volum på 300.000 kubikkmeter. Til sammenligning kan vi fylle opp rundt 1300 klasserom fra gulv til tak med fullt intakt mat i alle slag og varianter.  
Herrregud!
 

Det er ingen tilfeldighet at klasserom er valgt som eksempel. Kanskje en og annen lærer får ideen til en matteoppgave, eksempelvis å regne ut hvor mange skolebygg vi trenger for å romme all den maten vi kaster hvert år.
Svaret bør vurderes i forhold til de høye matvarepriser, da vil nok sutringa fort gå over til en gråtkvalt fortvilelse..., eller?