fredag 19. oktober 2012

Hvorfor lever vi på krita?

Ja, for det er det vi gjør. Vi lever på forskudd. Vi låner av framtida enten det er i form av kreditt, gjeldsbrev eller naturressurser. De første kredittkortene kom til Norge i begynnelsen av 1970 tallet med «American Express». Siden har kredittmarkedet eksplodert. I dag har det norske publikum en samlet kreditt og gjeld som langt overstiger oljefondet. Norske husholdninger er belånt til oppover pipa, og har i gjennomsnitt en gjeld på det dobbelte av inntekten (SSB).

Kreditten styrker kjøpekrafta, som igjen stimulerer etterspørsel og forbruk, som igjen skal stimulere produksjon og handel, slik at brutto nasjonalproduktet øker år for år. Hvis ikke blir det resesjon og økonomisk krise.
Og vi forbrukere gjør så godt vi kan. Vi kjøper og bruker, vi kaster og vraker i et tempo og i mengder som er hinsides all vett og forstand. Ta 3 – betal for 2!
For det enkelte individ betyr det at kreditt og gjeld øker mer enn inntekten.  For det enkelte land betyr det at pengemarkedet, finanskapitalen, overstiger landets reelle produksjonverdi, BNP. Kreditt og gjeld har ikke lenger noen sikkerhet og konkurs truer. Vi ser daglige eksempler på det!
 
Høyre regjeringa gjorde et eksperiment på 1980 tallet for å få fart på økonomien. Flere titalls milliarder oljekroner ble sprøytet inn som ekstra kapital i kredittmarkedet. Statsminister Kåre Willoch beskrev det slik: - nu går alt så meget bedre! Resultatet ble imidlertid det vi forbinder med jappetid og titusenvis av gjeldsofre med ei omfattende bankkrise som resultat. God lærdom?

Da finanshuset Lehman Brothers i USA gikk konkurs i september 2007, med ei gjeld på 600 milliarder dollar, gikk starskuddet for den globale finanskrisa. Ei krise som fortsatt rir mange land. I USA og EU for eksempel, står økonomien i fare for å kollapse. Årsaken er igjen såre enkel; det trykkes mer penger og verdipapirer enn det som tilsvarer reell produksjonskapital. I 2007 var volumet av verdens finanskapital 3,5 ganger større enn alle verdens land sine BNP, og gapet blir bare større.

Kapitalismens vekstøkonomi krever økte profitter og en stadig større pengebinge som igjen blir fordelt så skjevt som mulig. Gapet mellom fattig og rik blir som kjent bare større for hver dag.
Kapitalismen som økonomisk system er historias desidert mest effektive når det gjelder produksjon av varer og tjenester, men også den mest ressurskrevende. I vår tid erfarer vi at den blinde vekstøkonomien har blitt en trussel mot seg selv på grunn av sin egen rovdrift på naturen.
 
Planetens bæreevne er overskredet. Økosystemer kollapser og biologiske ressurser overbeskattes eller forsvinner for godt.
Den formen for kreditt betyr å undergrave livsgrunnlaget til våre etterkommere.
En kreditt som dessverre aldri kan bli tilbakebetalt.