fredag 18. april 2014

Tenk hvis Jesus dukker opp...

...unnskyld, jeg mener selvsagt daler ned!  For det ville jo være ganske så naturlig dersom han skulle komme nå i påska. Det er jo tross alt han vi feirer, det er jo hans høytid, ikke sant? Men akkurat det vet ikke alle, for det vet jeg. Jeg har nemlig foretatt min egen lille gallup. Mine drosjepassasjerer ble utspurt, og flertallet svarte «vet ikke». Men mange mente påska feirer farvel til vinteren og velkommen til sommeren. Ikke så dumt det, for gulfargen er et gammelt hedensk symbol på solas kommende dominans.
Men Jesus hadde nok stusset litt på alle de gule kyllingene som dukker opp overalt. Kyllingen symboliserer nytt liv, ville vi forklart, det vil si symbolet på hans egen oppstandelse slik det påstås i trosbekjennelsen; - stod opp fra de døde tredje dag, for opp til himmelen, sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd, skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde. At det ikke er angitt hverken dato eller årstall betyr vel at vi må være forberedt på en rettssak hvilken dag som helst...
 
Jesus ville garantert tatt avstand fra den såkalte påskeharen, den som har sin opprinnelse i gammel tysk hedensk tro, og som ble kommersialisert av tyske innvandrere i USA på 1800 tallet. Den er jo også blitt populær her til lands. Ja, man kan sågar møte på voksne butikkansatte som hopper rundt med haremaske og dott på rumpa, til ungenes store fornøyelse...
 
Apropos unger. I disse dager går selveste paven ut og ber Herren om tilgivelse på vegne av alle de prestene som har misbrukt barn seksuelt. Det er bare å håpe at Jesus ikke får rede på det, siden disse Guds menn tydeligvis har misbrukt Mesterens egne ord; - la de små barn komme til meg... (Mark. 10,13-15). Får han nyss om noe sånt blir han garantert fly forbanna, for det kan han bli. Det vet vi jo da han ryddet templet for både kremmere, fariseere og prester (Luk. 22,52).
Akkurat det er det ingen fare for her til lands siden Jesus tvertimot vil bli dypt skuffet over alle de tomme gudshus, og det til tross for at han befinner seg i et land der kristendommen som religion er grunnlovfestet.
 
At påskeharen legger egg er jo et fenomen som tilogmed Jesus ville hatt problem med å forklare. Ikke bare at den legger egg, men eggene blir større og større for hvert år. Ja, i dag rommer de flere liter med godteri som for mye av det gode kan føre til matforgiftning. Giganteggene er imidlertid helt i tråd med den elefantsyken som samfunnet forøvrig lider av. Sånn sett er det riktigere å bruke elefanten som påskesymbol selv om den heller ikke legger egg, så vidt meg bekjent.
 
Apropos egg. I løpet av fem påskedager setter det norske folk til livs 21 millioner egg! Det kan stå som et imperativ for et land som flyter av melk og honning. Men medaljens bakside er enorme utslipp av klimagasser. Norge har bidratt med hele 15 milliarder tonn karbondioksid til atmosfæren i løpet av de siste 40 år med utvinning av olje og gass.
 
Jeg frykter Jesus sin vrede når han oppdager dansen rundt gullkalven med tilhørende vandalisme av Faderens skaperverk.
Det skaperverk som vi mennesker har fått i oppdrag å forvalte! (Mos.1,24-31)
 
 

Ingen kommentarer: