fredag 9. mai 2014

Derfor trenger vi en Dalai Lama!

Homo Sapiens er en blant de mange dyrearter som er skapt over samme lest. Det mest åpenbare fellestrekk er den fysisk, organiske konstruksjonen som krever næring inn gjennom en åpning i den ene enden og avfallsprodukter ut i den andre. Vi er også utstyrt med egne organer for reproduksjon, som hos mennesket er noget spesielle siden de er aktive hele året uavhengig av løpetid og brunst. At vi alle er avhengig av gassen oksygen til kroppens forbrenning er velkjent. Det er også typisk for dyr å trekkes mot områder hvor det er størst tilgang på ressurser, det vil si rikdom. Ofte beites rikdommen ned til det er tomt og som i mange tilfeller har forsvunnet for ever. Eksempelvis er for tiden vårt «Klondike» store mengder olje og gass.

Vi har også en felles evne til å forsvare våre ressurser og territorier, men også evnen til å angripe og rane til seg andres områder og rikdom. Vi deler vel egentlig alt i dyreverdenen, det er bare grader av ulikhet. Det som har satt vår art på toppen av næringskjeden som den dominante dyrearten på denne planeten, skyldes noen få, men helt fundamentale egenskaper. Kort kan nevnes en avansert hjerne med god hukommelse og en høyt utviklet kommunikasjon i form av tale og skrift. Takket være avanserte griperedskaper evner vi å utvikle verktøy og teknologi på et svært høyt nivå, inkludert våpen. Vi er den dyrearten som er dyktigst til å organisere, til å produsere, til å forbruke, til å nyte, til å hate, til å føle – og til å drepe hverandre.
Og så? Er det ikke mer?
 
Jo, det er noe mer som vi må anta er helt spesifikt for mennesket, nemlig en høy grad av bevissthet, en bevissthet som erfaringskunnskap og forskning utvider hver dag. Siden vi er bevisst våre handlinger, vårt liv og vår død, får vi også muligheten til å gjøre valg, til å velge mellom alternativer. Det innebærer at vi evner å stille oss kritiske til egen adferd og stake opp nye kurser og veier, noe som ofte krever en overskridelse av den rene materialisme. Denne spesifikt menneskelige egenskapen har fått et navn: Idealisme. Vi evner således å tenke ideelt alternativt til krig, til grådighet, til urett, og erstatte det med idealer som fred, solidaritet og rettferdighet.
 
Men det forutsetter at noen tenker og formidler det som tenkes, ofte med livet som innsats. De er våre veivisere. De er som lysende fyrtårn i veiledningen av menneskets streben mot det å bli menneske. Det som bærer artsnavnet Homo sapiens, sapiens (lat.) = Det tenkende, kloke menneske.
Vi har eksempelvis kjemper som Mahatma Gandhi (1869-1948), frigjøringsleder og statsmann som grunnla ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet og moderne pasifisme. Vi har Nelson Mandela (1918-2013), selve symbolet for frihet og likeverd, han som avskaffet apartheid gjennom en fredelig revolusjon.
 
Vi har kjempen Dalai Lama, «vår egen åndelige leder» og fredsprisvinner i 1989. Han besøker Norge, og med det avslører han gapet mellom folk og regjering.  Takk skal du ha!
 
 
 

1 kommentar:

Lene sa...

Kloke ord! Helt enig med deg!