fredag 17. oktober 2014

Verdensveven.

WWW gjenkjennes av snart alle mennesker i hele verden - World Wide Web – Verdensveven. En fantastisk teknologi som binder oss mennesker sammen til en stor global familie. Internett har krympet verden. Kommunikasjon mellom mennesker, å bli sett og hørt, er fredsskapende. Dessuten er kommunikasjon en viktig forutsetning for samarbeid mellom ulike mennesker, mellom folkeslag og nasjoner. Slik kan vi sammen løse problemer og ta fatt på felles utfordringer. I vår tid står for første gang i verdens historie en hel menneskehet overfor en felles trussel og en felles utfordring.
Vi endrer nemlig klimaet over en så kort periode at økosystemer bryter sammen, og en rekke arter bukker under. Det er menneskehetens største utfordring noensinne!
 
Det vet vi. Vi vet også at verdens politiske lederskap står både rådville og maktesløse. Det er så mange andre hensyn som må tas og som hindrer en umiddelbar og konsistent respons på klimakrisen, slik blant annet FN, Verdensbanken, IEA , OECD, og nå selveste Pentagon! forlanger. Chuck Hagel, USAs forsvarsminister, mener global oppvarming, stigende havnivå, naturkatastrofer, issmelting, mat- og vannmangel i utviklingsland utgjør en direkte trussel mot USAs framtid.
 
I Verdensveven av i dag inngår så mange andre områder enn Internett. Varehandel, børser og finanskapital, knappe naturressurser og energibærere, globalisering og makthegemoni, krig og fred etc. Områder som fortsatt er underlagt «business as usual». Verdens ledere sitter fast i den hengemyra, de makter ikke eller våger ikke å ta det nødvendige politisk/økonomiske spranget fra en tradisjonell markedsøkonomi med profitt som drivkraft til en økologisk økonomi underlagt planetens naturlover.
 
Norge er også i verden! Vi kan ikke melde oss ut, vi er en del av den store veven. Med vår beskjedne selvforsyningsgrad på under 40 prosent i forhold til maten vi spiser, er vi avhengig av andre lands jordbruk, deres arealer og arbeidskraft. Over 6000 gårdsbruk er nedlagt her i landet siden 2005 der utmarka gror igjen. Nå er det lønnsomt å importere matkorn fra utlandet, mens det norske kornet brukes som kraftfor til husdyr, fjærkre og fiskeoppdrett sammen med importert soya fra Brasil. 
Slik legitimerer også Norge Brasils behov for å erstatte regnskog med soyaplantasjer. Urbefolkningen sine rettigheter ofres som vanlig på profittens alter. Det norske regnskogfondet skal visstnok kompensere for slike forbrytelser. Ett av Verdensvevens mange paradokser!
 
Flere paradokser finner vi i fredsnasjonen Norge sin våpenproduksjon og eksport. Norske våpen er brukt både i Irak, i Libya og i Afghanistan.
Siden USA kjøper over 70 prosent av norskproduserte våpensystemer, finner flere tusen av disse bakveien til Israels hær. De er gode å ha når palestinere skal likvideres på Gazastripen. Norge, leder av giverlandgruppa, samler nå penger for å bygge opp den bombeknuste Gazastripen på nytt, fjerde gangen på åtte år. Verdensveven krever sitt, sitt tradisjonelle «business as usual».

Ingen kommentarer: