fredag 9. oktober 2015

Vi er blitt udødelige!

Ja, og det startet med de første radiosignalene som ble sendt for over hundre år siden. Radiosignaler er elektromagnetiske bølger med samme hastighet som lyset, 300.000 km/s. Dersom vi kunne krumme lyset og sende det rundt ekvator, vil lyset gå 7,5 runder rundt ekvator i løpet av ett sekund!
Den første sendinga var visstnok fra Metropolitan-operaen i New York. De signalene har altså reist i hundre år med lysets hastighet, det vil si hundre lysår ut i verdensrommet. Kanskje sitter det noen der ute og lytter til Enrico Caruso sin vakre stemme?

De signalene som ikke sendes gjennom kabel, sendes ut i rommet og blir fanget opp av antenner og dekodet.
I dette rommet, i «Cyberspace», finner vi et utall av signaler som alle bærer våre moderne, trådløse kommunikasjonsmidler. I dette tenkte rommet eksisterer det moderne menneske i form av en simulert virkelighet, som en digital gjenspeiling av seg sjøl med sine tanker og følelser, med sine håp og forventninger, med sin smerte og glede. Der finner vi våre hjemmesider og Internettsøk, våre e-poster og bankkonti, våre bilder og telefonsamtaler (også de vi ikke vil dele med andre...).
De første episodene av «Dynastiet» og «Hotell Cæsar» har forlengst tatt farvel med den blå planeten i bane tre rundt vår livgivende sol og på vei ut i rommet – til evig tid...

Den elektromagnetiske strålingen varierer med forskjellige bølgelengder, forskjellige avstander mellom bølgetoppene. Sånn sett blir elektromagnetisk stråling delt inn i forskjellige typer bestemt av bølgelengden. Vi får radiobølger, mikrobølger, laser, røntgenstråling, gammastråling, og synlig lys selvsagt. Bølgelengden til lyset vårt ligger mellom 400 og 700 nanometer. En nanometer er en milliarddels meter,
1 nm = 10-9 m.
Siden vi har lært oss å regulere bølgelengden til den elektromagnetiske strålingen, modulere som det heter, kan vi velge hvilke bølgelengder til hvilke områder, være seg til radio, TV, Internett etc. Slik holdes de ulike media fra hverandre i Cyberspace.

Bølgelengden måles i meter og frekvensen i antall bølgetopper per sekund, svingninger per sekund. Siden strålingen sprer seg med lysets hastighet, får vi en enkel formel som gjenspeiler forholdet mellom bølgelengde og frekvens:
Bølgelengde X frekvens = lyshastigheten.
Eksempelvis dersom bølgelengden er 1000 meter blir frekvensen 300.000.000 m/s / 1000 m = 300.000 svingninger i sekundet! Dersom frekvensen er 300.000.000 blir bølgelengden 1 meter. Da kan du skru på radioen og lytte til FM'en...

Det jeg lurer på er hvilke frekvenser de lytter på, de der ute som ikke tør lande og hilse på oss. 
Det må sannsynligvis være de frekvensene som sender nyheter, de som avslører hvordan vi oppfører oss her på jorda...




Ingen kommentarer: