fredag 23. oktober 2015

Får vi syttitallet i reprise?

Ingenting ville være bedre enn det. Det vet vi som fikk være med på et tiår som gjerne kalles revolusjonært. Hippiebevegelsen på sekstitallet sammen med studentopprørene i 1968 slo kiler inn i det kommende tiåret. Demokratisering av næringsliv og offentlige institusjoner som skoler og universitet, ja endog Forsvaret, ble tvunget gjennom. Mange gjorde opprør mot dansen rundt gullkalven med Profitt som eneste partner. Det ble utviklet alternative bo- og produksjonsforhold som kollektiver og kooperativer.

Det var tiåret da «Framtiden i våre hender» ble etablert. Natur- og miljøorganisasjoner vokste seg sterke. Naturfaget i grunnskolen fikk eget kapittel med tittelen «Samspillet i naturen» med vekt på fotosyntese og ånding. Økologi og Økosofi ble egne fag på høyskoler og universitet. Maten vår ble satt under kritisk søkelys med tanke på alle sprøytemidlene. Økologisk landbruk ble konsekvensen.

Folk var opptatt av verdier som menneskerettigheter og likestilling mellom kjønn og folkeslag. Radikale kvinneorganisasjoner som «Brød og Roser» og «Kvinnefronten» tok kampen opp mot mannssamfunnets undertrykking og hersketeknikker. 8. mars togene samlet tusenvis av mennesker, av begge kjønn.

Det er ikke riktig å si at alle folk deltok i syttitallets opprør med unntak av medlemskapet i EF. «Det Europeiske Fellesskap» skapte diskusjoner og strid i de tusen hjem og på landets arbeidsplasser. Tilskuerne på fotballkamper delte seg inn i ja og nei tribuner...
Men hva slags folk sto da for opprør og nytenkning?
Jo, det var de venstrevridde i politisk forstand. Politiske partier som AUF, SV og AKPml dominerte den politiske venstresiden sammen med en engasjert rød maktfaktor i fagbevegelsen. Mange valgte også den radikale Jesusbevegelsen, de såkalte kristensosialistene.

Dette var farlig, og den politiske høyresiden mobiliserte for fullt med blant annet et nydannet politisk parti som kalte seg Fremskrittspartiet, FrP. «Fremskrittet» kom på 80-tallet med Høyre regjering og jappetid. Milliarder av oljekroner ble sprøytet inn i kredittmarkedet sammen med lavere skatter og renter. Slik skulle forbruket stimuleres. Nå het appellen «Lån penger, kjøp, bruk og kast».
Historia gjentar seg, heter det. I så fall sørger vår mørkeblå regjering for det i dag!

Men vi ser også en tydelig endring i folks bevissthet. Fler og fler forstår sammenhengen mellom den økologiske krisa vi nå opplever og det økonomiske system som er dømt til å vokse for enhver pris.  Kapitalismens blinde krav til økt forbruk og økt produksjon med tilhørende forsøpling og press på planetens ressurser er i ferd med å ta rotta på oss.

Tillat meg å sitere fritt vitenskapsmann, jøde og sosialist Albert Einstein;
«Den samme tenkemåten som skaper problemene egner seg ikke til å løse dem.»
Vi må med andre ord tenke helt nytt! Gjerne på dugnad!


Ingen kommentarer: