fredag 30. oktober 2015

Jeg er jo et flokkdyr!

Og det har jeg vært i mange år. Ja, faktisk i flere millioner år har jeg tilhørt en flokk så liten at jeg kjente alle, med navn og egenskaper! Det er derfor jeg er som jeg er, er sånn som jeg føler, tenker og reagerer.

Det hendte jo at det kunne oppstå konflikt når fremmede flokker møtte hverandre og ville besitte samme revir. Da gjaldt det å ha sterke hanner med gode våpen.
Hadde flokken i tillegg overnaturlige krefter i ryggen i form av en eller flere guder, så var den omtrent uslåelig. De andre var jo hedninger eller vantro, ettersom - og således mindre verd... Men fremmedfrykten sitter fortsatt i ryggmargen.

Vi måtte flytte på oss med jevne mellomrom når det for eksempel ble magert med fisk eller byttedyr. Det hendte vi tok ut litt for mye over for kort tid.
Men det var aldri noe problem, for bare kilometer unna lå nye urørte jaktmarker.
Og avfallet vårt ble liggende igjen, det ble raskt resirkulert til jord.
Naturen var uutømmelig og grenseløs.

De sterkeste og djerveste hannene som skaffet flokken rikdom fikk hunnenes gunst som sørget for å overføre de gode egenskaper til neste generasjon.
(Det skader jo heller ikke med en høy status og ei tjukk lommebok når damer skal sjekkes den dag i dag...)

I vår tid har den store flokken på over sju tusen millioner mennesker blitt en trussel mot sin egen eksistens. Årsaken ligger i et forbruk som er mye større enn hva naturen makter å reprodusere. 

Forholdet mellom produksjonen av biologiske ressurser og forbruket er nå 17:12. Det betyr at 17 måneders bioproduksjon blir forbrukt i løpet av 12 måneder.
Artsmangfoldet blir redusert på grunn av forurensning og overbeskatning. 

Avfallet vårt er en trussel mot planetens natursystemer. Tilogmed klimaet er i endring, takket være oss. Vi har med andre ord møtt veggen. Verdensveggen!
Akkurat dette er jo så vanskelig å ta inn over seg siden våre gener gjennom millioner av år er tilpasset en rik natur hvor vi kunne forsyne oss vilt og uhemmet.

Det jeg kanskje savner mest som medlem av den lille flokken er opplevelsen av å være hel. Helstøpt som individ, som produsent og forbruker i en og samme person.
Flokken hadde full oversikt over og kontroll med hva den forbrukte og hva den trengte. Tid og krefter for å holde oppe et godt materielt nivå ble justert deretter.

I dag er den store flokkens største oppgave å stadig øke forbruket for å sikre økonomisk vekst. Økonomien bryter jo sammen hvis vi ikke makter å svelge unna. Usynlige markedskrefter fører oss mot en stadig større konflikt med planetens bærekraft.
Kanskje vi må ta tilbake makt og kontroll over forbruk og produksjon på tilsvarende vis som i den lille flokken? Hva det betyr? Tja, det kan vi jo tenke litt på...


Ingen kommentarer: