fredag 1. januar 2016

Konkurranse er bra, men ...

Konkurranse som drivkraft i produksjonen av varer tjenester er viktig. Konkurranse stimulerer fantasi og innovasjon, den gjør det spennende og meningsfullt å skape. Den ønsker gründeren velkommen.
Men i vår tid er det lov å stille seg skeptisk til konkurransens formål.
Må produksjonen av varer og tjenester fortsatt være bundet til kravet om å akkumulere kapital med tilhørende profittjag? Hvilket igjen krever et stadig høyere forbruk?
Paradoksalt er produksjonen av den livsviktige varen mat ikke lønnsom her i landet, og må derfor jukses av staten i form av subsidier...

Konkurransen om markedsandeler er så hard at det tvinger fram metoder som grenser til det kriminelle.
Vi vet at de fleste produkter har en innebygd «breakdown», en produsert slitasjefaktor som sørger for at varen etter en viss tid må erstattes med en ny. Da kan produsenten lettere planlegge omsetning og fortjeneste.

Vi vet at det største profitable forretningskonseptet er å kjøpe billige varer fra land der de blir produsert med unger og underbetalte kvinner som arbeidskraft.

Varer og tjenester får et kraftig prispåslag før utsalgspris. Forbrukeren skal nemlig betale markedsføring, reklame, selgere etc.
En reklame som spiller kynisk på din mentale og fysiske helse, på din familie, på dine barn og dine kjæledyr.

Konkurranse er bra, men konkurransereglene må vurderes på nytt og særlig i lys av den historiske avtalen som ble undertegnet i Paris 12. desember 2015.
Avtalen krever ikke bare at alle verdens land skal forplikte seg til å redusere sine utslipp av klimagasser, den krever også en rettferdig fordeling av verdens ressurser.
Som eksempel tappes Afrika for ressurser verdt ti ganger mer enn hva verdensdelen mottar i samlet bistand.

Skal fattige land få utvikle seg og heve sitt materielle nivå uten å forverre klimakrisa må de rike landa redusere sine økologiske fotavtrykk. På hvilken måte? 

Hvordan skal vi gjøre det?
Skal den høyrepolitiske liberalismen løse verdens problemer?
Den som selger arvesølvet vårt bit for bit til privatpersoner og utenlandske selskaper?
Den som har gjort dansen rundt gullkalven til et politisk ideal?
Den som er representert ved Fremskrittspartiet i Norge og Det republikanske partiet i USA?

Eller er det mulig å vri konkurransereglene slik at vinneren blir den som med kunnskap og klokskap bygger landet for ei bærekraftig framtid – og ikke på grunn av størrelsen på pengebingen? Der konkurransen handler om å oppfylle Parisavtalen?


Vi lever i et demokrati, i et folkestyre. 
Og folk det er deg og meg. 
Det er vi som skal bestemme. 
Hva vi bestemte vil framtiden vise, 
så vi får ønske hverandre et Godt Nytt År!






Ingen kommentarer: