fredag 29. januar 2016

Havner vi på Rødlista?

Individer som kan formere seg tilhører samme art. Det finnes nesten ti millioner arter på jorda. Mange av disse er under sterkt press og står i fare for å bli utryddet for alltid slik mange allerede har blitt, særlig de siste hundre år.

Den internasjonale naturvernunionen, IUCN, jobber kontinuerlig med å oppdatere den globale Rødlista over truede arter som i dag har passert hundre tusen.
Klodens «livsbarometer» peker i en uhyggelig retning, livet utryddes gradvis for hver dag på planeten vår.

Gjennom millioner år har artene tilpasset seg hverandre og regulert hverandres bestander gjennom variasjoner i beiteforhold og forholdet mellom byttedyr og rovdyr.
Vi tilhører en art som ikke har naturlige fiender. Vi er ikke truet på grunn av overbeskatning.
Tvertimot så kontrollerer vi alle andre arter og alle variasjoner i vær og klima.
Vi produserer dyr, fugler og fisk i svære industrialiserte fabrikkanlegg. 

Vi beslaglegger andre arters leveområder gjennom ekspansivt jordbruk, gjennom hugging og nedbrenning av skog. 

Vi utarmer jordsmonnet til de grader at det til slutt bare fungerer som rotfeste. 
Vann, mineraler og vitaminer blir tilsatt kunstig.

Jordas økosystemer knaker i sine sammenføyninger på grunn av menneskeskapt avfall, forurensning og klimaendringer. 
Allikevel fortsetter vi å formere oss langt ut over jordas bæreevne. Kanskje ikke så rart siden vi har løpetid hele året og bruker sex alt fra selskapsleker til trøst og underholdning i en ellers trist tilværelse...

I fjor passerte vi 7,25 milliarder mennesker som forventes å stige til 9 milliarder i 2050, dersom, dersom vi ikke tar til vettet. Det betyr i så fall en gigantisk satsning på opplysning sammen med gratis preventiver. Det betyr å løfte de fattigste landa opp på et trygt velferdsnivå der alderdommen også er sikret økonomisk, og ikke som i dag gjennom store barnekull.
Det igjen krever en rettferdig fordeling av jordas verdiskaping og ressurser. 
Det er den eneste måten vår art kan overleve på uten å måtte gjennomgå enorme sultkatastrofer med tilhørende migrasjoner, konflikter og kriger.

Dessverre går vi motsatt vei. Fra Økonomisk Forum i Davos meldes det:
62 personer har nå like stor formue som den fattigste halvparten av verdens befolkning. Og forskjellene øker i et dramatisk tempo på bekostning av verdens fattigste. 

Rapporten viser at de 62 rikeste i verden har økt sin formue med over 40 prosent de siste fem årene, mens de 3,5 milliarder fattigste ble 40 prosent fattigere i samme periode.
Multimilliardærene var samlet i Davos, ikke rart det ble slått jernring rundt byen...

Dette er vår groteske verden som fører arten Homo Sapiens nærmere en katastrofe, en art som absolutt fortjener en plass på Rødlista!


Ingen kommentarer: