fredag 8. januar 2016

Hallo der ute!

Helt siden 1960 tallet har vi sendt radiosignaler ut i verdensrommet med håp om kontakt med intelligente vesener, forhåpentligvis mer intelligente enn oss sjøl...
Vi har plassert lyttestasjoner over hele kloden for å fange opp signaler fra andre sivilisasjoner. Hittil uten resultat med kanskje ett unntak, nemlig det berømte «Wow-signalet» i 1977.
Det er SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence – opprettet av den amerikanske regjeringa som står i spissen for søk etter utenomjordisk intelligens. Nå tar SETI også i bruk atomdrevet laserlys mange ganger sterkere enn sollyset, og sender det ut i verdensrommet som blinkende signaler. Laserdetektorer her på jorda venter tålmodig på svar.

Og tålmodighet må vi ha, for det er nok av planeter å velge mellom bare i vår egen galakse, Melkeveien. Forskerne anslår at av de ca. 300 milliarder stjerner i vår galakse er det minst en million med planeter maken til vår egen. Siden Melkeveien er dobbel så gammel som vårt eget solsystem, burde det være rikelig med tid for å utvikle liv med intelligens og teknologi.

Vi har jo allerede oppdaget flere hundre planeter der ute, takket være disse kjempeteleskoper som Hubble og Kepler i bane rundt jorda. Men det er bare noen ganske få av disse som har de rette betingelser for liv, slik vi ser det.

Og hvordan ser vi det?
Stikkord her er molekylet vann, H2O og atomet karbon, C6. Flytende vann er den helt nødvendige betingelse for å opprettholde liv. Derfor må planeten ha en bestemt avstand fra dens sol. (Menneskekroppen inneholder forøvrig 60 prosent vann).
Universet er rikt på grunnstoffer, inkludert karbonatomet. Karbon knytter seg lett til andre atomer og danner livets molekyler. 

Det er jo et utrolig mangfold av levende organismer på vår planet, og alle har det til felles at de er bygget opp av karbonforbindelser. Vi forestiller oss at livet på eventuelle eksoplaneter er bygget opp over samme lest...

Kort sagt, de ser ut som oss. Intelligente vesener må ha språk som grunnlag for læring og abstrakt tenkning. 
Organer som sørger for syn og hørsel fungerer best høyt over bakkenivå hvor de også er best beskyttet.
De må ha naturlige verktøy som hender og fingre for å lage ting. Nervesenteret, hjernen, er selvsagt godt beskyttet og sitter lengst unna bakkenivå. De må selvsagt kunne bevege seg, og størrelsen på individet bestemmes av planetens tyngdekraft. 

Voyager som ble skutt opp i 1977 har nå forlatt vårt solsystem. Ombord er det ei gullskive med tegninger av oss, og hvor vi bor i universet. Den som åpner Voyager vil også finne lyder og bilder av mange fugler og dyr.

Så skulle du for eksempel høre hektisk kakling utenfor soverommet ditt ei natt, uten at det er ei høne i mils omkrets, så kakle tilbake så godt du kan som tegn på at du ønsker de fremmede velkommen...

https://www.youtube.com/watch?v=yq4uCWtQE24

Ingen kommentarer: