fredag 22. juli 2016

Åpent brev til Gud (4 : ?)

Hei igjen.
Da sa Gud: Det bli lys! Og det ble lys. Og Gud så at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Og Gud kalte lyset dag, og mørket kalte han natt. Og det ble aften, og det ble morgen, første dag (1. Mosebok).
Ja, sånn har vi lært det siden det står skrevet i den svarte boka, i Bibelen. 
Men den forklaringa er nok i enkleste laget for vi har tatt rede på hva som er lys og hvordan det dannes. Lyset er nemlig en ørliten del av den fjerde og siste naturkraften i kosmos, den elektromagnetiske strålingen. Vi har jo før nevnt de tre andre; svak og sterk kjernekraft og gravitasjonskraften, eller tyngdekraften som den også kalles.

Siden strålingen kalles elektromagnetisk tyder det på at elektrisitet og magnetisme er to sider av samme sak. Og det er det. Det er derfor dynamoen får pæra til å lyse, og elektromagneten til å løfte flere tonn.
Den elektromagnetiske strålingen har et enormt spenn i bølgelengder fra den største radiostrålingen på flere tusen meter og ned til gammastråling på alt under
ti billiontedels meter. Radiostrålingen bruker vi blant annet til radio, TV, telefon og Internet.
Strålingen sprer seg i rommet med en hastighet på 300.000 km/s, drøye åtte minutter fra sola til jorda. Det vi kan se av den elektromagnetiske strålingen, det vi kaller lys, har bølgelengder fra rødt på 700 milliarddels meter til fiolett på 400 milliarddeler av en meter, og innenfor det intervallet finner vi bølgelengdene til alle regnbuens farger.

Og hva så?
Jo, fordi dette har noe med deg å gjøre. Vi har nemlig tatt rede på den elektromagnetiske strålingens opprinnelse. Den startet samtidig med Big Bang.
Vi kaller den kosmisk bakgrunnsstråling, og den kan både høres og måles nesten 14 milliarder år etter eksplosjonen!
Igjen vekkes mistanken om en gründer, om en som konstruerte de kreftene som bærer oppe hele kosmos og som alt liv på denne planeten er avhengig av - og sannsynligvis også på mange andre planeter.
Kjære Gud, jeg stiller igjen disse klassiske spørsmål; 
Satte du i gang denne eksplosjonen sammen med en plan for hvordan den skulle utvikle seg? Eller er du sjøl et resultat av eksplosjonen og underlagt de samme naturlover uten å forstå hvorfor det smalt? Er du sjøl også et resultat av rein og skjær flaks?

Hvis du virkelig er en universal, en kosmisk guddom, så er du vel også ansvarlig for resten? 
Ja, for vårt univers, det synlige som jeg er en del av, utgjør jo bare knappe fem prosent av hele kosmos. Det har vi tatt rede på.
Resten kaller vi mørk energi og mørk materie fordi vi ikke kan se det. Fordelingsnøkkelen er omtrent slik: vårt synlige univers 4,9 prosent, mørk materie 26,8 prosent og mørk energi 68,3 prosent.
Dette er spennende, og forskningen er allerede i full gang, i CERN selvsagt.

Gjett hva vi skal ta for oss i neste brev... Vi snakkes, hilsen Kjell.

Ingen kommentarer: