fredag 29. juli 2016

Åpent brev til Gud (5 : ?)

Hei igjen,
vi må stoppe opp litt og dvele mer ved atomet. Denne minste bestanddelen i naturen som er bærer av alle kjemiske reaksjoner, og som er byggeklossen til alt vi ser og vet om.  
Som du vet var det den greske filosofen Demokrit som lanserte teorien om atomet. Demokrit levde ca. 400 år før din sønn ble født. Lenge før du, i følge din egen bok, befruktet ei fjorten år gammel jødisk jente som het Maria, og det uten å ha samleie med henne. 
Unnskyld, men det må være den mest avanserte form for voldtekt som noensinne har blitt begått. 
Maria beholdt visstnok møydommen også etter fødselen (Matt. 1:18). Ikke rart Josef ble sjalu og ville heve forlovelsen. 
Herregud, sier jeg, helt u-trolig! Men nok om det.

Over 2000 år etter Demokrits teori begynte vi å forstå hvordan atomet er sammensatt.
Det har en kjerne med positivt ladde partikler, protoner, sammen med ikke ladede partikler som kalles nøytroner. Rundt kjernen kretser elektroner i bestemte skall. Elektronet har like stor ladning som protonet, men er negativt ladet. 
Et atom i balanse har like mange elektroner som protoner. Atomene kan binde seg sammen til molekyler. Molekyler binder seg sammen til mange forskjellige stoffer, til dyr og mennesker.
Det meste er tomrom. Dersom kjernen til det minste atomet, hydrogen, skulle tilsvare rådhuset i Oslo, vil atomets elektron sveve et sted rundt Kirkenes.

Som tidligere nevnt knuser vi protoner og nøytroner i den 27 km sirkulære tunnelen 100 meter under bakken, i CERN. Der har vi avslørt at protoner og nøytroner er sammensatt av enda mindre partikler. Ja, av partikler som er ytterligere tusen ganger mindre enn atomkjernen. De har fått navnet kvarker. Imponert?

Kvarkene opptrer som tre par og har fått enkle navn: ned/opp, sær/sjarm og bunn/topp.
Men det er bare ett par kvarker som bygger protoner og nøytroner, det paret vi kaller ned/opp. Nedkvarken har ladningen -1/3 og oppkvarken har ladningen +2/3. 
Protonet består av to oppkvarker og en nedkvark. 
Vi legger sammen: 2/3 + 2/3 – 1/3 = 3/3 = 1. Vi har fått en hel positiv ladning, protonet.
Nøytronet består av en oppkvark og to nedkvarker: 2/3 – 1/3 – 1/3 = 0. 
Nøytronet har ingen ladning, det er nøytralt.
Kjære Gud, mange ganger har jeg drømt om å få deg plassert i tiltaleboksen under ed med meg som aktor:
Herr Gud, De er tiltalt for å ha skapt tre par kvarker, men vi vet kun betydningen til det ene paret. Det er derfor av største interesse for oss mennesker at De redegjør for bruken av de to andre parene! Kan De det?
Javel, det var det jeg tenkte. Vi er tilstrekkelig utrustet til å finne det ut sjøl, sier du.
Og det holder vi på med, i CERN selvsagt. 
Men vi to er ikke ferdigsnakka! Hilsen Kjell.

Ingen kommentarer: