fredag 9. desember 2016

Biologisk drivstoff er mat!

Bilismen med fossilt brensel som drivstoff utgjør en alvorlig trussel mot klimaet.
I Norge bidrar transportsektoren med nesten en tredel av Norges utslipp som nå er oppe i 54 millioner tonn karbondioksid, CO2, i året.

For å redusere forbruket av bensin og diesel blir det tilsett drivstoff som er utvunnet fra planter, bioenergi. I dag er tilsetningen på 5,5 prosent. Venstres målsetting er 20 prosent innen 2020. Arbeiderpartiet krever 40 prosent innen 2030. 
Men vet de egentlig hva som er konsekvensen?

De best egnede planter for produksjon av biodrivstoff er matplantene mais, sukkerrør og raps. Til selve dyrkingen går det med mye energi til rydding av nytt land og til gjødsling, noe som også medfører utslipp av CO2. Siden vi ikke kan putte plantene rett på tanken må disse raffineres til etanol med ytterligere bruk av energi.
Kanskje spinninga går opp i vinninga?

Biodrivstoff er ment å være karbonnøytralt takket være fotosyntesen
Som kjent tar plantene opp CO2 fra atmosfæren og binder karbonet som glukose og cellulose. Når planten/etanolen forbrenner vil karbonet binde seg til oksygenet i lufta. 
Vi får igjen dannet karbondioksid som går ut i atmosfæren. Plantene tar da dette opp på nytt, og vi får et kretsløp med opptak og avgivelse av klimagassen karbondioksid.
Biodrivstoffet skal således være karbonnøytralt og erstatte en brøkdel av det fossile.
Det er vel bra?

Ja, isolert sett er det bra. Men det har jo noen konsekvenser både i forhold til natur og mennesker.
Når biodrivstoff blir en etterspurt vare på markedet svares det med en tilsvarende økning i planteproduksjonen. Dette krever igjen økte arealer som må dyrkes opp, ofte på bekostning av verdifull regnskog som brennes ned.
Eksempelvis er oljepalmeplantasjene ikke lenger en trussel mot regnskogene i Sørøst Asia, de har forlengst resultert i en omfattende økologisk katastrofe!

Men her hjemme med et kaldere klima må vi ty til skogen. 
Det blir litt verre siden omsetningen av karbondioksid til et grantre tar 70 til 100 år før treet når en karbonbalanse. Arbeiderpartiets krav om 40 prosent biodrivstoff i 2030 vil kreve hogst av 11 millioner kubikkmeter mer enn vi i dag har tilvekst!
Det betyr en fullstendig utradering av norske skoger. Det faktum bekymrer imidlertid ikke skogeierne som presser på for å få en fortgang i snauhogsten, for her er det store penger å tjene...

Og for oss, mennesker?
Tja, det er vel ikke mer å si om det enn at disse biodrivstoff plantene er ernæringsrike matplanter. 
Ikke rart millioner av underernærte, sultne mennesker undrer seg over de rikes forvaltning av jordas spiskammer. De som kjører rundt med mat på tanken for å ta vare på planeten...
Fra et moralsk ståsted må en slik superegoistisk adferd kalles kriminell!

Ingen kommentarer: