fredag 30. desember 2016

Godt Nytt År?

Norges utslipp av klimagasser er nå oppe i 54 millioner tonn i året og blir angitt som karbondioksid ekvivalenter
Det vil si klimagasser som metan, lystgass o.a. sin innvirkning på drivhuseffekten blir omregnet tilsvarende karbondioksid, de blir ekvivalente med CO2.
Norges utslipp utgjør to promille av det totale utslippet i verden. Kina og USA er som kjent de største bidragsyterne i så måte.
Så hvorfor skal vi her på berget i det hele tatt bry oss om klimagasser og global oppvarming, vårt bidrag er jo som en dråpe i havet?

Dersom vi legger til grunn Norges utslipp per innbygger, blir problemstillingen straks mer utfordrende. 
Da blir 10,4 tonn per innbygger et vesentlig bidrag til endringer i klimaet, og vi klatrer høyt på statistikken. Vi klatrer nesten til topps når vi legger til grunn vår rikdom, salg av olje og gass til andre land. Det er en ting.
En annen og svært alvorlig ting er vårt forhold til verden forøvrig. 
Klimaendringene er globale og som sådan en felles utfordring for hele menneskeheten. Det er den erkjennelsen som fikk 196 land i Paris til å skrive under en erklæring om å bekjempe utslippene av klimagasser for å begrense skadene av en global temperaturøkning. 
Den erklæringen er skrevet under av Norge og ratifisert i juni. Det betyr at Norge forplikter seg til å redusere sine utslipp med 40 prosent innen 2030, 20 millioner tonn, tilsvarende 1,5 millioner tonn karbondioksid hvert år. Men regjeringa har ikke engang en plan for hvordan vi skal påta oss ansvaret for «Det grønne skifte».

Det er jo forståelig når lederen for regjeringspartiet FrP og finansminister, Siv Jensen, røper sin trosbekjennelse; - jeg tror ikke klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet! FrP sin stortingsgruppe følger opp med krav om å programfeste: - FrP mener at klimaendringer skyldes naturlige variasjoner og tar avstand fra påstanden om at klimaendringer skyldes menneskers marginale utslipp av klimagasser.

I sin uvitenhet påstår Fremskrittspartiet at FNs klimapanel tar feil, som om IPCC driver egen forskning. 
Klimapanelets oppgave er å sammenfatte forskningsrapportene fra tusenvis av instanser verden over og å publisere disse. Det er kunnskap innhentet gjennom flere tiår, være seg med satellitter, med skip, med ballonger, gjennom analyser av is, pollen, sedimenter, radioaktivitet etc. Det er vår tids mest intensive vitenskap.

Selvsagt har klimaet variert på planeten i løpet av dens levetid av ulike årsaker.
Fremskrittspartiets nestor, Carl I. Hagen, bruker det som premiss for sin logiske sans: - for tusen år siden bodde vikinger på Grønland. Da var det like varmt som i dag til tross for at vikingene ikke hadde biler. Ergo er utslippene fra dagens veitrafikk ingen trussel mot klimaet...
Det må understrekes at vi her snakker om landets politiske ledelse, ikke om en gjeng stand-up komikere.
Vi snakker om en regjering som tar politiske valg på vegne av deg og meg og vår framtid, og det med kunnskaper, holdninger og moral som er gått ut på dato, forlengst!
Derfor tror jeg ikke på et godt nytt år.

2 kommentarer:

Inge sa...

Kan du ikke legge denne kommentaren inn på Dagsavisens Nye meninger (http://www.dagsavisen.no/nyemeninger)? Den er så god at den bør få større lesertall:

Kjell Lindberg sa...

OK, takk skal du ha, jeg gjør det nå...:)