fredag 6. januar 2017

Et guddommelig kjønnsskifte...

Det hele startet med Gud som beskrevet i det gamle testamente, Jahve. En nådeløs tyrann som delte ut unge jomfruer som gaver til presteskapet, som torturerte og drepte for fote på den mest bestialske måte. 
Jahve skapte kvinnen som mannens eiendom sammen med hans husdyr og slaver.
Jahve sto som modell da Islams Allah ble designet av profeten Mohammed seks hundre år e.Kr., og begge er kvalifisert som æresmedlem i dagens IS.
Til tross for at Jesus prøvde å humanisere sin Far i himmelen, lever fortsatt Jahves kvinner som mindreverdige individer i hodene på de fleste menn.
Slik dannes våre kollektive forestillingsverdener være seg som kristen eller som muslim – i større eller mindre grad.

Men hvordan ville våre forestillinger og holdninger vært i dag dersom erkeengelen Gabriel hadde befalt «jomfru Maria» om å føde ei guddommelig datter? 
Og datteren Maria, oppkalt etter sin mor, skulle i en alder av tretti år forkynne det glade budskap; vår Gud er ikke en mann, men ei kvinne. Ei Gud Moder.
Trosbekjennelsen lyder slik: «Jeg tror på Moderen, Datteren og Den hellige ånd».

Det er relevant å spørre; ville en Gud Moder, som gjennom den kjødelige «jomfru Maria», fødte, vasket og ammet sin kjære datter, velge henne ut til å dø, spikret opp på et trekors og kalle det et kjærlighetens symbol?
Ville Mor i himmelen velsigne sin menighet, «Den store hvite flokk», når den drepte og lemlestet hverandre? 
Kall det korstog, kolonialisering, religionskriger, heksebrenning, Inkvisisjon, Holocaust, eller gud vet hva...?
Eller må det være en Gud Fader i himmelen for å kunne kommandere unge menn til å ligge i skyttergravene og ta livet av hverandre, med parolen «God with us» på den ene side og «Gott mit uns» på den andre?

Kjære muslimske mann. Du som lever i ei tid med opprør mot både Koranen og presteskapet. Du som må velge «Den arabiske våren» eller Talibans sharialover.
Du som har en forestillingsverden gitt av Allah og hans profet gjennom Koranen.
Du burde også unne deg en guddommelig kjønnsoperasjon. 
La den nådeløse mannsguden Allah bli byttet ut med ei kjærlig og empatisk Gudinne. 
Og profeten heter ikke lenger Mohammed, men profetinnen Fatima. 
Ville du da fortsatt betrakte kvinnen som din personlige eiendom? Eller ville kvinnen fremstå som et selvstendig individ like verdig som deg sjøl? 
Først da kan hun berike ditt liv på en måte som langt overgår Allahs løfte om førti jomfruer i himmelen...

Men vi her i Vesten er ikke kommet lenger enn at vi kan samarbeide om likeverd og likestilling. 
Som du vet ynder USA å kalle seg «Gods own country». Under valgkampen på president var det to kandidater, ei kvinne og en mann. Mannen, Donald Trump, kalte sin motpart for stygg og kriminell og synes det er greit å grafse på kvinners underliv. 
Han ble valgt til verdens høyeste politiske embete. 
Spørsmål; tror du Hillary Clinton hadde blitt valgt dersom hun hadde oppført seg på tilsvarende sjikanøse måte - mot menn?

Ingen kommentarer: