fredag 20. januar 2017

En Elite til besvær.

 Vi lever jo i ei fantastisk tid dersom man liker å følge med på hva som skjer, hjemme og ute. 
Informasjon og kommunikasjon har et enormt spenn takket være moderne teknologi. Noe av det kan vi flire til mens annet setter frokostkaffen i halsen, for ikke å snakke om alt som skaper bekymring...
«Eliten» har blitt et vanlig ord i det offentlige ordskifte. Begrepet omfatter verdens ledere av land og organisasjoner. De fleste er perifere, mens andre dukker opp hver dag. 
Donald Trump «over there» for eksempel, er en gjenganger i nyhetsbildet og sørger for at «the show must go on».

Russlands Putin er også et yndet media objekt, særlig når han blir irritert. Og det blir han når USA og NATO øver på militær intervensjon langs grensa til landet sitt.
USA utplasserer stadig flere soldater og militært utstyr, inkludert raketter og atombomber, med adresse Russland. 
Natosjefen, Jens Stoltenberg, har ikke annet valg enn å etterplapre USA. Han sitter jo som kjent i brystlomma på krigsmaskinen.
Slik kommuniserer vår Elite, med sabelrasling på randen av krig!

NATOs opprustning er motivert i Russlands tilbakeføring av Krim-halvøya som et svært viktig område for landets forsvar, og det i tråd med folkeavstemningen i 2014. 
Det handlet nemlig om å ta tilbake, noe som Natosjefen og vestlige media ikke nevner med et ord. 
Det var i 1954 at Sovjet-leder, Nikita Khrusjtsjov, overførte råderetten over ferieparadiset i Svartehavet fra Russland til Ukraina. Og det som takk for den heroiske innsatsen til Ukraina under andre verdenskrig. Da tilhørte Russland og Ukraina samme land, Sovjetunionen, som kjempet mot Hitlers Nazi-Tyskland.

Det skaper en del forvirring når Eliten påstår at de representerer "folk flest".
Ta for eksempel Sylvi Listhaug, hun som er minister for integrering. 
Hun vil at flyktninger skal gå på kurs og lære seg norske verdier og norsk folkeskikk. 
Det er jo vel og bra. 
Men ministeren sjøl bedriver jo en ekskluderende retorikk som fører til segregering i stedet for integrering. Og det gjør hun som eliteperson i den norske regjering.
Mange med meg håpet i det lengste at hun bare ville demonstrere en sjelden form for svart humor. Men nei, ministeren mener alvor.

Når den mørkeblå Eliten med statsministeren i spissen blir avkrevd eksempler på norske verdier, blir de svar skyldig. 
De grunnleggende norske verdier er nemlig kjempet fram av den politisk/faglige venstresiden i Norge, og det med partiet Høyre som en klamp om foten. 
Det er verdier som demokrati, som likestilling mellom kjønn, som ytringsfrihet, religionsfrihet og organisasjonsfrihet. Det er verdier vi skal hegne om! 

Så får vi finne oss i at skikker og holdninger er i kontinuerlig endring der julebukken er byttet ut med halloween, kjøttkaker i brun saus erstattes med kebab fra Midt Østen, pizza fra Italia, taco fra Mexico og hamburger fra USA. 
Å ja, regjeringseliten burde absolutt gå på kurs og lære om «Godhetstyrraniet» og andre flotte norske verdier. Der får de også kjennskap til norsk folkeskikk, det vil si folkeskikken til «folk flest».

Ingen kommentarer: