fredag 16. februar 2018

En supermakt nede for telling!

USA har mistet store markedsandeler fortrinnsvis til de sterkt voksende økonomier til BRIC, Brasil, Russia, India, China. Derfor øker underskuddet i handelsbalansen med utlandet for hvert år, hvilket må kompenseres ved å låne penger for å berge statsbudsjettet. Det skjer på to måter, den ene er å pantsette landets bruttonasjonalprodukt, GNP, og å selge statsobligasjoner, fortrinnsvis til Kina. GNP er nå pantsatt 100 prosent, og utenlandsgjelden har passert 20.000 milliarder dollar. Budsjettkrisene er en vanlig foreteelse med tilhørende «shutdown». Det offentlige USA stenger, og tusenvis av statsansatte må holde seg hjemme, uten lønn.

FNs spesialutsending for ekstrem fattigdom, Philip Alston, slår alarm over tilstanden i USA. I rapporten til FN heter det blant annet; hele 40,6 millioner av USAs 326 millioner mennesker lever i fattigdom der halvparten tjener mindre enn den amerikanske fattigdomsgrensen på rundt 100.000 kroner i året.
International Monetary Fund, IMF, mener forholdene er enda verre og konkluderer:
1 av 7 amerikanere lever i fattigdom (46 millioner) – 1 av 5 barn lever i en fattig familie – 1 av 3 barn lever med en enslig mor som lever i fattigdom.
Videre heter det at USAs infrastruktur er nå så forfallen at den kan sammenlignes med utviklingsland. President Donald Trump har lovet å gjøre noe med saken, nemlig å bevilge 1000 milliarder dollar til opprustning og vedlikehold. Finansieringen skal skje gjennom store skattekutt og overføring av det beløpet som tilsvarte klimaavgiftene til FN. Avgifter som presidenten nekter å betale.

Apropos skattekutt så har presidenten fått Kongressens motstridende velsignelse til å senke skattene med 1500 milliarder dollar. Motstridende siden skattekutt tilsvarer tapte inntekter til staten som igjen må dekkes med nye lån, også fra Norge. Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sier det slik: «Skattekutt fører ikke til jobbskaping, men til høyere topplederlønninger og mer penger til de rikeste». Internasjonal sjeføkonom Torsten Sløk: «Mesteparten av skattelettelsene vil gå til de rikeste som idag eier like store verdier som de 90 prosent fattigste. Donald Trumps skattereform vil bare forsterke denne utviklingen». USAs fremste politiske økonom Robert Reich, sier det slik: «Skattekutt kan sammenlignes med å tisse i buksa for å holde varmen». Arbeidsledigheten falt i fjor ned til 4,3 prosent takket være det høye antall deltidsstillinger. Det er nemlig tilstrekkelig med en times lønnet arbeid om dagen for å tre ut av ledighetsstatistikken. Og lønningene økte beskjedent i fjor, men på grunn av inflasjonen sank kjøpekraften til samme lavmål som på 1980 tallet. Akkurat det sørger den hellige markedsliberalismen for.


USA ligger nede for telling, men med et våpenarsenal som tilsvarer det resten av verden besitter, så er fristelsen stor for å vende tilbake til de gode, gamle dager da et sønderbombet Europa kunne tilby et nesten umettelig marked i 25 år. Det er bare en løsning på drømmen om «Make America great again», og det er en storkrig i Europa, men... Men denne gangen vil nok USA sannsynligvis motta like mange bomber på egen jord som de avleverer til andre, og det takket være Russland og Kina. Vi får krysse fingrene og håper det funker som en tilstrekkelig stor avskrekking.

Ingen kommentarer: