fredag 2. februar 2018

Noe så ynkelig!

Norge har vært ute i verden og presentert seg sjøl med statsminister og utenriksminister i front. Statsminister Erna Solberg fikk audiens hos selveste USAs president Donald Trump, han som i snitt serverer 5 løgner om dagen. I tillegg er han humørsyk og tåler ikke å bli imøtegått. 
Vår statsminister ble imidlertid skolert på hvordan ho skulle oppføre seg, og hvilke emner som presidenten likte og ikke likte. Og det gikk utrolig bra, ho var flink! 
Ho ikke engang mumlet om temaer som militariseringen av Europa og Norge, om oppsigelse av Parisavtalen og Iranavtalen, om USAs økende fattigdom, om USAs proteksjonisme, om... 
Ikke rart presidenten omfavnet denne forståelsesfulle dame som nærmest krøp på alle fire inn på det ovale kontor.  Men det ble nesten pinlig intimt da vår statsminister lovte å øke oljefondets investeringer i USA på toppen av kampflyavtalen. Norge skal jo kjøpe i alt 52 stk F-35 kampfly til en prislapp som stadig vokser, nå nærmere 70 milliarder kroner. At pilotene er motvillige til å fly disse krigsmaskinene er jo forståelig siden det er oppdaget nesten tre hundre feil og mangler. Akkurat det kan jo ikke hverken Erna eller Donald belastes for. Men det som imidlertid er vanlig for oss dødelige, det er jo å prute på varer som ikke fungerer, eller helst få pengene tilbake.

Presidenten ble også lettet da Solberg forsikret om at Norges fjell vil fortsatt fungere som trygge lagringsplasser for amerikansk militært utstyr, og USA skal fortsatt få bruke landet vårt som et øvingsområde for angrep på Russland. General Robert Neller fant det nødvendig å briefe sine US soldater på Værnes om at de har en storkrig i vente, «en big-ass fight» som han uttrykte det. Og selvsagt lovte Erna å oppgradere Rygge flyplass til å betjene 4 stk. F-35 kampfly, det er jo Kongressen som har bevilget pengene, 90 millioner kroner!
Litt vanskeligere er det å svelge påstanden om at US marines er stasjonert på Værnes for å øve vinterkrig. For det er da kaldt og snørikt nok i Alaska, en delstat av USA. Hvorfor ikke øve der? Fordi det er for langt unna Moskva? 

Under presidentens tale til det amerikanske folk, «State of the Union», skrøt han uhemmet av seg sjøl med begrunnelse i flere forhold som kalles løgn eller «alternative sannheter». Det er en sannhet som etableres ved å gjenta en løgn ofte nok, noe som er en helt vanlig metode innen politisk retorikk. Både Erna og Donald behersker denne kunsten til fulle.
Et eksempel er Trumps påstand om at hans skattelette er det største i historia og som skal gjøre «America great again». Innen liberalismen regnes skattelette som et vidundermiddel for økonomisk vekst, til tross for at gevinsten er kortvarig. Verdens ledende økonomer betegner skattelette som «å tisse i buksa for å holde varmen». 
USA senker skattene med 1500 milliarder dollar, og president Trump må selge enda flere statsobligasjoner til Kina for å dekke tapte inntekter til staten. Slik passerer gjelden til utlandet 20.000 milliarder dollar. 
Tilsvarende politikk føres her til lands, 60 milliarder i skattelette som kompenseres ved å tappe oljefondet. Men de rike jubler, og det med god grunn siden de blir rikere. Og akkurat det er ingen «alternativ sannhet», det er sannheten. Men enn så lenge satser både president og statsminister på at de ikke blir avslørt av det folket som valgte dem. Hvor ynkelig går det an å bli?

Ingen kommentarer: