fredag 26. januar 2018

Klima og politisk uforstand!

Internett er et fantastisk verktøy for innhenting av kunnskap og informasjon om det aller meste. Det hagler med forskningsrapporter, dokumenter og scenarier. Vi får blant annet vite at stadig flere brønner for konvensjonell utvinning av olje og gass går tørre, samtidig som verdens behov for fossile brensler øker. Så det er ikke for moro skyld at oljeselskapene nå borer på flere tusen meters havdyp eller snur opp ned på jordskorpa for å finne tjæresand og oljeskifer for fracking. Regjeringas fredning av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring må ses som ren symbolpolitikk. Enten blir området åpnet frivillig om noen år, eller så blir det ranet av en desperat verden på jakt etter energi som krever «olje for fisk».

Transportsektoren står for over halvparten av oljesluket med privatbilismen som den størst voksende andelen. I dag ruller det nesten en milliard biler i hele verden der biltettheten er størst her i Vesten. Kina og India, sammen med en rekke andre land i Asia og Afrika, har en erklært målsetting som går ut på å nå samme mobile frihet som i Europa innen 2040. Så innen den tid er kanskje verdens bilpark det tredobbelte av i dag.
Produksjonen av biler krever enorme mengder ressurser av rent vann, olje, mineraler, plast og metaller. Dessuten avgir produksjonen til en vanlig personbil rundt 6 tonn av klimagassen karbondioksid. Det største batteriet til en Tesla elbil tilfører atmosfæren 20 tonn karbondioksid! Allikevel fører regjeringa en avgiftspolitikk som skal stimulere folk til å vrake fullt brukbare biler til fordel for å kjøpe nye. I 2017 ble det solgt 158.600 nye personbiler her i landet, hvorav 33080 elbiler. Bruk og produksjon av denne nye bilparken tilførte atmosfæren nær 2 millioner TONN klimagasser. Og det er kun personbiler i løpet av ett år. Regjeringa kaller det klimapolitikk!

Biodrivstoff er alkohol fremstilt av våre mest proteinrike matplanter som gjennom fotosyntesen absorberer karbondioksid, CO2, og avgir oksygen, O2. Fotosyntesen krever lys, så når det er mørkt ånder plantene på samme måte som vi gjør, de forbruker O2 og avgir CO2. Noe av karbonet blir bundet i planten under veksten, men gjødsling, høsting, transport, raffinering er alle faktorer som slipper ut store mengder klimagasser. For energibæreren mais, som beslaglegger 40 prosent av landbruket i USA, går det med 29 prosent mer energi i produksjonen av etanol enn hva den avgir ved forbrenning. Den store etterspørselen for biodrivstoff presser selvsagt prisene opp, noe som de fattigste her på jorda får slite med. Kornet som brukes til å fylle en bensintank på 100 liter er nok til å brødfø en person i et helt år. Allikevel vil regjeringa øke innblandingen av biodrivstoff til 40 prosent og kaller det samtidig for god klimapolitikk!

Kanskje regjeringa venter på noen teknologiske mirakler som skal fikse hele klimaproblemet? I så fall kan de jo bare se til Mongstad med sin CO2 fangst på 78.000 tonn i året, det som kalles dråpen i havet. Der konklusjonen er at «vinninga går opp i spinninga» med enormt høye driftsutgifter.

Til tross for «det grønne Venstre» sin inntreden i regjeringa blir politikken like blåblå, like kunnskapsløs og like hjelpeløs. Den er fortsatt dømt til å fortrenge vett og forstand til fordel for økonomisk vekst og profitt.

Ingen kommentarer: