fredag 9. februar 2018

Norges viktigste allierte og store forbilde

Begrepet «The American Dream» ble skapt i den perioden da USA var i økonomisk vekst, det vil si de første 20-30 åra etter andre verdenskrig. Infrastruktur og industri var nemlig fullt intakt, ingen bomber hadde falt på amerikansk jord. Men det var og er en sterk binding mellom industrien og militæret, det som kalles «militær-industrielle kompleks». De største selskapene med titalls millioner ansatte er nemlig avhengig av å levere til den militære sektor. «Forsvaret» på sin side må sørge for en hurtig omsetning av militært materiell. Det kan bare gjøres gjennom konflikter og kriger verden over. Etter 1945 har USA ført 33 kriger der millioner av mennesker har blitt drept og nasjoner lagt i grus. Naturligvis møter en slik aggressiv krigsnasjon motstand, hvilket skaper terrororganisasjoner som al-Qaida og IS. Så nå bruker USA jakten på terrorister som begrunnelse for å angripe andre land, men det koster. 

Allerede under Vietnamkrigen (1963-1973) begynte USA å låne penger fra utlandet for å opprettholde «military-industrial complex». I dag er bruttonasjonalproduktet (GNP) pantsatt 100 prosent. Gjelden til utlandet har passert 20.000 milliarder dollar, størsteparten til Kina gjennom salg av statsobligasjoner. Den eneste sektoren som ikke er i kronisk budsjettkrise er «forsvaret». Pentagon får det de ber om, og vel så det.  
Det var nesten pinlig å høre USAs president tigge verdens land om å investere i USA under WEF sitt årlige møte i Davos. Men alle de amerikanske selskapene som har flagget ut til land med billigere arbeidskraft flytter ikke tilbake. Finansfyrstene investerer ikke for de vet at petrodollaren svekkes for hver dag til fordel for russiske rubler og kinesiske yuan. 
Lokkemiddelet til den amerikanske presidenten er en gigantisk skattelette på 1500 milliarder dollar, hvilket skal gjøre «America great again». De tapte inntektene til staten blir kompensert gjennom salg av flere statsobligasjoner til Kina, mens Norge finansierer skattelette ved å tappe oljefondet. I beste fall kan skattelette gi en kortvarig stimulans til økonomisk vekst, hvilket fremtredende økonomer betegner som «å tisse i buksa for å holde varmen». For uten unntak går mesteparten av kuttene til de rikeste som blir enda rikere. I USA har de 400 rikeste personer større formue enn 64 prosent av befolkningen i den andre enden av den økonomiske skala. I konkurranse med voksende økonomier i BRIC landa har bedriftene måttet fryse lønningene til arbeidsfolk. Det har derfor ikke vært noen reell økning i kjøpekraft de siste 30 år. Og siden amerikanere er som folk flest kjøper de varene som er billigst, og de er merket «Made in China».


I dag er USA utkonkurrert, nedsyltet i gjeld og med en nedslitt infrastruktur. USA er landet der hver femte kvinne blir utsatt for voldtekt, et land der 36 amerikanere blir skutt og drept hver dag, et land der 175 mennesker dør daglig av narkotiske overdoser, et land der 20 prosent av befolkningen får tildelt statlige matkuponger for ikke å sulte ihjel. Det eneste som er i vekst er våpenindustrien og militært engasjement verden over. 
USA er landet som vår mørkeblå regjering har som sitt store forbilde. Og hvorfor det?
Fordi den liberalistiske ideologien er felles med en høyrepopulisme som dyrker Adam Smith og Ayn Rand som halvguder. De som lærer at markedskreftene alene, uten statlig innblanding, skal styre landets økonomi, og at enkeltindividets egoisme må stimuleres og styrkes. At den mørkeblå regjeringa er valgt av det norske folk må derfor betegnes som et politisk mysterium.

Ingen kommentarer: