fredag 10. august 2018

En ny Renessanse!


Renessansen oppsto i Italia på 1300 tallet som et resultat av en oppblomstrende handelsvirksomhet. En virksomhet som utviklet seg til et økonomisk system, kalt handelskapitalisme. En økonomisk kraft som utfordret kirkens makt tuftet på religiøs terror, og den utfordret føydalismen med sitt adelskap som drev sine enorme jordeiendommer med livegne bønder, under slavelignende forhold.


«Den mørke middelalder» slapp gradvis taket til fordel for en åndelig oppvåkning og bevisstgjøring. Humanismen ble en filosofisk retning som kritiserte både kirkens lære og Inkvisisjonens grusomme torturmetoder, den som dømte unge kvinner til «ild og bål».
Renessansen fostret størrelser som Michelangelo, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Nikolaus Kopernikus, Christofer Columbus, Martin Luther og mange fler. Kopernikus fornektet kirkens geosentriske verdensbilde til fordel for det heliosentriske med jorda i bane rundt sola. Martin Luther talte paven midt i mot og la grunnlaget for reformasjonen og protestantismen. Boktrykkerkunsten sammen med reformasjonen sørget for at Bibelen og andre bøker kunne nå ut til folket på sitt eget språk. Kunnskapsnivået eksploderte og med det grunnlaget for opprør og revolusjon.

Står vi i dag ovenfor en tilsvarende renessanse? En tilsvarende oppvåkning og bevisstgjøring? 
Ja, garantert, takket være TV, mobilen og Internett. Folk verden over blir stadig mer bevisst på at vi har bare en planet. En planet med begrensede ressurser lik et romskip i verdensrommet med sola som energikilde. Folk lærer at jordas rikdom er katastrofalt urettferdig fordelt, der noen få beriker seg på bekostning av de mange. Folk blir bevisst på at vi i dag endrer klima og utrydder arter i høyt tempo. Og folk skjønner at dette må ha en årsak, for vi vil jo egentlig ikke ha det sånn, eller?

Og årsaken er åpenbar. 
Vi er underlagt et økonomisk system som ikke lar seg håndtere, et system som eksisterer kun i kraft av å vokse, å ekspandere, å forbruke...
Kapitalismen er historias mest effektive produksjonssystem, men nå er det samme systemet blitt en trussel mot vår egen eksistens. «Kapitalismen tvinger planeten vår i kne» for å sitere Stephen Hawking. Kapitalismen fremelsker krefter i mennesket som vanligvis blir betegnet som negative, som egoisme, kynisme og grådighet.

Vi må erstatte kapitalismen med et økonomisk system som er underlagt demokratisk styring og planlegging, og det til erstatning for det som styrer livene våre i dag, markedsmekanismer, børsnoteringer og finansfyrstenes profitthunger. 
Et system som kan si «nok er nok», som kan si at nå har vi nok av både knappenåler og biler. Vi må innføre et økonomisk system som lar seg planlegge ut fra våre reelle behov, ut fra kunnskap og vitenskap. Et økonomisk system som er styrt av de menneskelige kvaliteter som skiller oss fra dyra, RETTFERDIGHET og SOLIDARITET. Dersom det er viktig med en -isme, så kall det gjerne for Vett-isme!

En ny Renessanse må ta kampen opp mot vår tids kirkemakt, den som kontinuerlig truer oss med et helvete på jord, nemlig en tredje verdenskrig. Vi må ta kampen opp mot vår tids føydalisme, nemlig det kapitalistdiktaturet som beskyttes av den samme militære trusselen!

1 kommentar:

Unknown sa...

Meget bra skrevet!