fredag 21. desember 2018

GOD JUL, og kondolere med dagen!


At årets «Black Friday» økte omsetningen med 3,7 prosent sammenlignet med i fjor er en direkte utfordring til julehandelen som bør nærme seg 60 milliarder kroner skal den også slå fjorårets rekord. Det er tross alt bare 5 ganger mer enn det vi handlet for på Vinmonopolet i fjor.

Heldigvis er det aldersgruppen 18-25 år som øker mest i antall kjøp, en dobling fra i fjor. Heldigvis får en si, siden ungdommen har livet foran seg og kan bidra til nye omsetningsrekorder i årene framover. At den samme gruppa leder an med flest forbrukslån og størst inkassogjeld, er vel ingen stor overraskelse. Inkassogjelden er også gjenstand for vekst og nærmer seg nå 5 milliarder kroner.
Selvsagt blir det spennende om vi makter å sette ny rekord i år, men som kjent er det typisk norsk å være god. Svaret får vi først i romjula når handelstanden er ferdig med kasseopptellingen.

Men alltid skal det være noen som ødelegger moroa, sånne som forskere, miljøvernere og klimaaktivister. De som påstår at forbruk og konsum er en direkte årsak til forurensning og utslipp av klimagasser. Varer og tjenester må jo produseres, pakkes og transporteres, noe som krever energi. Og når energien tas fra fossilt brensel har vi det gående med stadig økende utslipp av klimagasser.

Det har vært mye fokus på akkurat dette i det siste. IPCC kom jo med en sjokkrapport som viste at vi er i ferd med å øke jordas gjennomsnitts temperatur til tre grader, og da er løpet kjørt med alle sine «Vippepunkter» og selvforsterkende mekanismer lik fallende dominobrikker. Vår verden blir ugjenkjennelig.
Som kjent skulle Parisavtalen fra 2015, underskrevet av alle verdens land, hindre at temperaturøkningen overstiger 1,5 grader. Under klimatoppmøtet i Katowice nå i desember, COP24, ble det laget et regelverk som skal prøve å stoppe oppvarmingen før den når 2 grader. Et regelverk som er så frynsete i kantene at «business as usual» blir nok fortsatt hovedregelen.
Verdens utslipp av klimagasser bare øker, og Norge intensiverer letingen etter olje og gass i Barentshavet i begeistring over at Arktis smelter ned. Og verden vil bedras, hallelujah...

Jula skal jo være en religiøs høytid som hyller Jesu fødsel. 2018 år senere kan vi kondolere med dagen og konstatere at Skaperverket til faren hans er i ferd med å bryte sammen, arter utryddes i et høyt tempo og økosystemer forringes.
I dag er Jesus nesten glemt til fordel for handelstandens store kjøpefest med nisser, glitter og stas, og med kortlesere som går varme.

Jesus opplevde faktisk noe tilsvarende sjøl da han som ung mann oppdaget at kremmerne med sine okser, sauer og duer hadde flyttet inn i Guds tempel og gjort det til et kjøpesenter. Han ble så fyk forbanna at han nesten ble voldelig og renset tempelet for alle sine kremmere, pengevekslere og offerdyr (Joh.2, 13-25).
Kanskje vi trenger en tilsvarende Jesus i dag? En som kan ta vare på vårt tempel, nemlig den planeten vi lever på?

Ingen kommentarer: