fredag 27. september 2019

FARVEL til «Det grønne skifte»?


En omfattende internasjonal studie foretatt av European Environmental Bureau som er en paraplyorganisasjon for 150 «grønne organisasjoner» i Europa konkluderer i sin EEB-rapport med tittelen «Decoupling Debunked»: Grønn vekst er ikke mulig! 
Verdensøkonomien er ikke i stand til å vokse uten at utslippene av klimagasser også vokser, spesielt karbondioksid og metan! Hvorfor det? 
Noen utdrag fra rapporten:

§ I en økonomisk utvikling vil de lettest tilgjengelige energiformer bli utnyttet først. Deretter investeres det stadig mer energi for å utvinne mer energi. «Energy return on energy invested» er en ond sirkel som fører til stadig mindre ressurser samtidig som prisene presses opp.

§ Rapporten bekrefter det som kalles Jevons paradoks i økonomien: Mer effektiv energibruk fører til mer bruk av energi + jo mer bruken av en ressurs effektiviseres jo mer øker forbruket av ressursen.

§ Rapporten peker på at såkalt fornybar energi slettes ikke er fornybar når produksjonskjeden tas med i regnskapet. Både vindturbiner og solceller krever store energimengder til utvinning av sjeldne mineraler og til øvrig produksjonskjede.

§ Det økologiske fotavtrykket til tjenestesektoren er sterkt undervurdert. Det kommer nemlig ikke i stedet for, men på toppen av industriproduksjonens fotavtrykk. Elektriske kjøretøyer, styringssystemer, IKT etc. krever energi. Mineraler og sjeldne jordarter som må utvinnes, transporteres og foredles - foretas med bruk av energi.

§ Innovasjon fører ikke til mindre energibruk eller til grønn økonomi. Innovasjon er først og fremst ment å effektivisere produksjonen med økt profitt som formål. Nye teknologier som f.eks. fracking har ført til mer bruk av energiressurser og kommer på toppen av de gamle. Den relative bruken av kull har gått ned, mens den har økt i absolutt volum og øker for hver dag.

§ Resirkulering har begrenset effekt siden det også krever store mengder energi.
Kompositt materialer som i vindturbiner kan ikke resirkuleres, men blir et avfallsproblem. Rapporten slår fast: Det er matematisk umulig å oppnå vekst gjennom resirkulering.

§ Rapporten legger fram empiriske bevis på hvordan de tradisjonelle industrilandene flytter sine miljøproblemer til andre land i verden. Det er ingen grunn til å feire en nedgang i ressursbruken i et land hvis det er på bekostning av økt ressursbruk i et annet land. Å erstatte ett problem som klimaforandring med et annet problem som tap av biologisk mangfold kan ikke kalles problemløsning.

European Environmental Bureau har i likhet med IPCC ( International Panel on Climate Change) gjennom flere tiår ropt «varsku her» både i forhold til utryddelse av arter, sammenbrudd i økosystemer og utslipp av klimagasser som årsak til klimaendringer. 

Det nye er at vitenskapen nå også kommer med en samstemt konklusjon: Den grønne kapitalismen er en illusjon! 
Et økonomisk system som krever kontinuerlig vekst i energi- og ressursbruk må selvsagt i det lange løp bli destruktiv på en planet som har begrensede ressurser. Akkurat det trenger vi ikke vitenskap for å forstå. Eller?

Ingen kommentarer: