fredag 31. januar 2020

FRAMTIDSANGST!


Så har vi kommet dithen. Et nytt begrep ser dagens lys som skal belyse hva stadig flere mennesker føler i forhold til sin egen framtid. Angsten knytter seg hovedsakelig til usikkerhet. Hva skjer egentlig i vår tid? Og hvordan blir verden om ti, tjue, tretti år? 
Heldigvis våkner stadig flere opp fra sin tornerosesøvn til å bli seg alvoret bevisst i våken tilstand. Og alvoret beskrives av verdens forskere og miljøorganisasjoner. Publikasjonene kommer nå daglig, den ene mer dyster enn den andre.

Ved inngangen av dette århundre ble forskernes prognoser i forhold til klima og miljø ofte kalt dommedagsprofetier og latterliggjort. I dag «kjenner vi på kroppen» at prognosene ikke bare har slått til, de har blitt mange ganger verre.

I desember 2015 møttes alle verdens land i Paris hvor de lovet hverandre å redusere sine utslipp av klimagasser. Siden da har de globale utslipp bare økt, og planeten vår bygges ytterligere ned for hver dag. Vi har fått nye begreper i den forbindelse også, slike som klimakrise, klimakollaps, ressurskrise, artskrise.

Det er på høy tid å konfrontere politikere og næringslivets ledere med vitenskapelig dokumentasjon. Politikerne holder på med sitt snikksnakk og roter sammen begreper som vekst, bærekraft, miljø og klima. Næringslivets ledere har fortsatt profitt som overordnet målsetting for å berike sine investorer og aksjonærer, men som samtidig babler om det grønne skifte. Hvilket bedrageri!

En såkalt sunn økonomi krever en vekst i BruttoNasjonalProdukt på 3 prosent i året. Det er vår egen regjering som definerer sunnheten med et kosthold som består av økt produksjon av olje og gass, privatisering og salg av Norge bit for bit. 
3 prosent tilsvarer en vekstfaktor på 1,03 som gir en eksponentiell kurve. Etter 20 år er BNP fordoblet, etter 40 år er BNP 3,25 ganger større og etter 60 år, ved århundreskiftet, er BNP blitt 6 ganger så stort. 

Økningen i BNP krever selvsagt tilsvarende økning i forbruk, ellers blir det ingen kapitalvekst som igjen fører til krise i økonomien. 
Men allerede i dag ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder forbruk per innbygger, det som måles med økologisk fotavtrykk. Et avtrykk så stort at vi trenger et par ekstra planeter for å dekke vårt materielle forbruk.

Til alle dere stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer som ikke vil ta innover seg den kritiske tilstanden vi nå befinner oss i; Kom dere vekk!
Til alle dere politikere som bruker elbiler og vindturbiner som løsning på klimakrisa, men som ikke vil eller kan legge fram et tilhørende energi- og klimagassregnskap; Dere er udugelige! 

I stedet må vi velge politikere med kunnskap trygt forankret i vitenskapelig dokumentasjon, og med en politisk ryggrad sterk nok til å lede landet vårt inn i ei framtid fri for framtidsangst!

Og til alle dere kapitalister og finansfyrster: Dersom dere fortsetter å styre produksjon og forbruk kun med profitt som overordnet målsetting, og det på bekostning av en utplyndret planet, så er dere kriminelle og vil bli fordømt. 
Fordømt av hvem? Av deres egne unger selvsagt!

Ingen kommentarer: