fredag 3. januar 2020

Godt Nytt År – uten skam!


Menneskeheten befinner seg på kanten av stupet, og det er ikke religiøse dommedagsprofeter som kommer med den konklusjonen, men fra tusentalls forskere innen områder som arealbruk, ressursbruk, miljø- og klimaendringer. 
Dokumentasjonen er entydig og overbevisende. Vi har teknologi for å sende mennesker til månen og roboter til Mars, da kan vi vel også stole på den teknologien som observerer, teller og måler her på jorda?  

Konsentrasjonen av klimagassen karbondioksid har økt med 40 prosent siden 1970. Måleinstrumentet kan du kjøpe på Internett til en billig penge. Siden karbondioksid fordeler seg homogent i atmosfæren og er upåvirket av temperatur og klima, vil måleresultatet være det samme over hele planeten. Jordas middeltemperatur beregnes ut fra hundretusenvis målestasjoner. Instrumentet som brukes tilsvarer det termometeret du setter i rumpa for å måle feberen.

Vi vet altså mer enn nok, vi vet om utryddelse av arter i et høyt tempo, vi vet om naturlandskaper som endevendes på desperat jakt etter knappe ressurser, om ekstremvær, havnivåstigning, issmelting i Arktis og Antarktis, om millioner av klimaflyktninger. Vi vet for eksempel at det går med to tusen tonn rent drikkevann for å produsere ett tonn litium til elbil batteriene!

Og vi vet årsaken til galskapen, den som politikerne helst ikke vil snakke om.
Verdens fattigste trenger å øke sitt energiforbruk, verdens rikeste trenger ikke det, tvertimot. Norge ligger nå helt i verdenstoppen i forhold til forbruk per innbygger, det som kalles «økologisk fotavtrykk». Det tilsvarer å ligge nesten helt sist blant verdens land når bærekraft skal måles i følge SDI (bærekraft utviklings-indeksen). Værsågod, den er helt gratis: https://www.sustainabledevelopmentindex.org/


Årsaken til galskapen er selvsagt et økonomisk system som er dømt til å vokse. Dersom «nullvekst» eller «negativ vekst» fører det til kriser med tilhørende, resesjoner, konkurser og skyhøy arbeidsledighet. 

Kapitalismen krever at produksjonen av varer og tjenester må øke for hvert år, som igjen forutsetter at kjøpekraft og forbruk øker. Dette måles i BruttoNasjonalProduktet, BNP.

Norge er underlagt kapitalismens krav om en økning i BNP på 3 prosent for hvert år. Det betyr en vekstfaktor på 1,03 som dobler BNP etter 20 år, tredobler etter 40 år. Og den som blir født i dag, vil ved århundreskiftet være 60 år med en BNP som er 6 ganger høyere enn dagens. Er det vanskelig å innse at dette er en katastrofal utvikling? 
En utvikling som ikke kan stanses med hverken «klimabrøl», «flyskam» eller «kjøttskam». Joda, det er velmente tiltak, men som dessverre tilhører den berømte dråpen i havet. 
Vil du bli veganer så greit, bare du vet at ved å sitte på kjøkkenet og knaske gulrøtter har du større underholdningsverdi enn politisk.  

Men dersom du virkelig tar deg sjøl og planetens tilstand på alvor, ja da må du ut på gata og protestere mot det vanvittige jaget etter økonomisk vekst og profitt som har plassert oss på kanten av stupet.
Vi står nemlig overfor en kapitalistisk systemkrise som bare kan bekjempes med et reelt folkedemokrati forankret til vitenskapelig dokumentasjon.

Ingen kommentarer: