tirsdag 20. oktober 2020

Men det er MAMMON som har den største menigheta!

 Mennesket har hatt mange guder opp gjennom historia... 

... alt fra tilbedelse av steiner til store fjell, fra utvalgte dyr til en allmektig Gud, pluss en hel gjeng personlige guder i ulike religioner. Men etter mitt skjønn er Gaia den vakreste og klokeste, gudinnen til antikkens grekere.  Fra leksikon: «Gaia er den store mor av alt, modergudinnen og skaperen, hun som fødte Jorden og alt i hele universet...».

Hun vitner om grekernes forståelse av naturen. De gamle grekere visste nemlig at naturen består av en rekke uendelige faktorer som griper inn i hverandre og danner en helhet, en natur. Denne helhetlige naturen ble betegnet med begrepet «oikos» tilsvarende dagens «økologi» og «økosystemer».

I så måte kan man undres over vår egen religion med en allmektig Gud, han som skapte alt liv på denne jorda. Det burde vel bety at de som tror på denne guden og skaperverket hans burde vise større interesse for å ta vare på det? Er det ikke noe som heter kristent forvalteransvar?  Men nei, til tross for miljø- og klimakriser, til tross for at vi nå utrydder et stort antall arter som har eksistert i millioner år, er det tyst som i graven fra religionens forvaltere, presteskap, menigheter og kjerke. Hvordan er det mulig?

Jo, prøv å konfrontere et bibeltroende menneske med forvalteransvaret, og du vil sannsynlig få til svar at vår tid er forutsagt i Bibelens siste skrift, det som kalles Endetiden i Johannes åpenbaring! Et skoleeksempel på en selvoppfyllende profeti i kraft av Guds egen vilje; «... da Skaperen vil ha et endelig oppgjør med menneskene på jorden..» (16:14,16). De som påberoper seg å være frelst gleder seg selvsagt til å få passere gjennom perleporten på vei inn til himmelriket og et evig liv... Men konklusjonen blir handlingslammelse her og nå på jorda!

Handlingslammelse?

Ærlig talt vi trenger ikke gå rundt med et ønske om en plass i himmelen for å bli handlingslammet. For oss vanlig dødelige er det tilstrekkelig bare å fortrenge advarslene fra forskere og vitenskap gjennom flere tiår, og det til tross for at vi er verdens mest opplyste folkeferd med nyhetskanaler og Internett på mobiler og pc'er døgnet rundt! Vitenskapen advarer:

Vi mennesker ødelegger planeten vår i et hurtig tempo og fortrenger alle andre livsformer! Og vi har ingen steder å søke tilflukt, vi har ingen planet B!

Ok, det vet vi. Men allikevel er det store flertall handlingslammet i forhold til å ta opp den nødvendige kampen, og det til tross for at vi lever i et demokrati med frie valg, til tross for ytringsfrihet og tilgang på offentlig meningsdannelse. Hvordan er det mulig å fortsatt dyrke Den hellige, alminnelige likegyldighet?

Jeg finner ikke annet svar enn at det må være en kraft som er større og sterkere enn styrken til kunnskap, vett og forstand. En kraft som fortrenger alt av natur, som forbruker alt av naturressurser, som bygger ned planeten vår til fordel for simpel økonomisk vekst i markedsandeler og profitt, sammen med en tilbedelse av pengeguden Mammon sitt begjær etter stadig mer rikdom, etter stadig høyere forbruk. 

Skal vi absolutt ha en gud så er det på høy tid å bytte ut Mammon med Gaia!

Ingen kommentarer: