torsdag 4. februar 2021

Vi er som en PARASITT på jorda!

 Vi vet at i løpet av de siste femti år har mennesket omformet 75 prosent av jordas isfrie landområder hvilket har ført til en halvering av de naturlige økosystemer; det truer en million arter med utryddelse.

Den største trusselen mot naturmangfoldet er menneskets endringer i arealbruk i følge FNs naturpanel. I Norge har det resultert i at 3000 arter er havnet på Rødlista. Og det til tross for at Norge har sluttet seg til
FNs bærekraftsmål:

§15.4: Innen 2030 sikre bevaring av økosystemer i fjellområder, herunder deres biologiske mangfold, slik at de skal bli bedre i stand til å yte viktige bidrag til en bærekraftig utvikling.
§15.5: Iverksette umiddelbare og omfattende tiltak for å redusere ødeleggelsen av habitater, stanse tap av biologisk mangfold og innen 2020 verne truede arter og forhindre at de dør ut.

Norge gjør stikk motsatt på flere måter; oppdrettsnæringa skal i følge regjeringa femdobles, regjeringas transportplan skal sørge for å legge store landområder under asfaltert vei,  utvidelse av byenes arealer med tilhørende infrastruktur.

Men det største sviket mot vår natur og mot våre egne barns framtid pågår nå i stor skala, det som kalles
Vindkraftindustri.
Og det til tross for at Norge er tilsluttet konvensjonen for biologisk mangfold, CBD, der partene skal oppfylle de såkalte Aichi Biodiversity Targets med mål om å stanse tapet av arter innen flora og fauna.

Noen eksempler hentet fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE:

Et vindkraftverk krever i snitt 800 meter med internveier per turbin, i tillegg kommer tilførselsveier. Kravet til veibredde er 5 meter for internveier og 6 meter for tilførselsveier. Sammen med veifyllinger for bredtransport og kabelgrøfter blir inngrepet for vei minst 10 meter over store strekninger.
Hver turbin krever en oppstillingsplass for krana som beslaglegger minst 2 mål, et område som blir dekket av armert betong.
Hele vindkraftområdet blir oppstykket, skog blir ryddet og myrer drenert hvilket betyr tapt binding av klimagassen CO2 .
Under anleggsperioden er det stor aktivitet av mennesker og maskiner, men vedlikeholdet krever også jevnlig besøk av folk være seg med bil eller helikopter. 
Turbinens totale levetid er rundt 20 år med et komposittmateriale som ikke kan gjenvinnes, derfor blir rotorbladene ofte gravet ned på stedet, hvis mulig...
Alt av liv blir fortrengt og mange arter mister sitt leveområde.

Fosen Vind
er det største anlegget i Norge som består av seks vindkraftverk med til sammen 277 vindturbiner. Statkraft eier 52,1 %, Credit Suisse Energy, Sveits, 40 % og Trønder Energi 7,9 %. Anlegget har kostet rundt 11 milliarder kroner.
Det var nødvendig å bygge en helt ny fylkesvei for å tåle transporter på 200 tonn siden den gamle fylkesvei 723 var for liten. Det var også nødvendig med en helt ny kraftlinjetrasé med en bredde på 25 meter.

Samlet installert effekt er 1057 MW som gir en teoretisk årsproduksjon på 1057 MW x 24 timer x 365 dager ≈ 9,3 TWh. Den reelle årsproduksjonen er oppgitt til å yte 3,4 TWh, som gir en kapasitetsfaktor på 100/9,3 x 3,4 ≈ 36 prosent (verdens høyeste?). Men det betyr at vindkraftverket vil være i drift kun 365 dager x 0,36 ≈ 131 dager i løpet av et år!

* Cirka 600 kvadratkilometer naturlandskap er gjort om til vindkraftindustri ≈ tre ganger Bærum kommune.
* Interne veier: 277 x 800 meter = 222 kilometer halve strekningen Oslo - Bergen.
* Oppstillingsplasser for krana: 277 x 2 mål = 554 mål ≈ 80 fotballbaner.
* Antall trafostasjoner, antall mil med kabler, antall kubikk betong, antall tonn armeringsjern, antall stålstag, antall diverse = ukjent.
* Siden Norges totale årsproduksjon ligger på 150 TWh utgjør Fosen Vind fattige 100/150 x 3,4 = 2,3 prosent av landets totale produksjon av elektrisk energi!

Definisjonen på en parasitt:

En organisme som sameksisterer med andre organismer på bekostning av disse. Siden parasitten  får sine næringsstoffer fra verten fører det til at verten til slutt dør...

Ingen kommentarer: