onsdag 19. juli 2023

HVEM er «VI-ET» som skal HANDLE på VEGNE av OSS?

 Denne bloggen er inspirert av professor i statsvitenskap, Erik Oddvar Eriksen
https://www.abcnyheter.no/stemmer/2023/07/17/195935876/hvem-er-vi-et-som-skal-handle-for-oss

«Forskerne dokumenterer verdens begredelige tilstand og roper varsko, aktivistene og organisasjonene krever handling. Men av hvem? Hvem er dette «vi-et» som må ta grep og håndtere klimaendringer og krig i Europa? Er det vi som enkeltpersoner, er det de norske politikerne, eller er det verdenssamfunnet»?

Jorda vår bytter navn på geologisk epoke.

På grunn av menneskets dype endringer i jordas geologi, geografi og biologi skal den nå hete Antropocen = «Menneskets tidsalder»

For alle og enhver som evner å ta i mot kunnskap om jordas tilstand må/bør bli svært bekymret for oss sjøl og for vår egen framtid.

Forskerne roper «varsku her», og har gjort det i lang tid, være seg på grunn av klimaendringer, tap av biologisk mangfold, tap av jordsmonn, tap av marine arter, natur forringelse etc.

«Vi» må også regulere kunstig intelligens, få bukt med skatteparadiser og internasjonal kriminalitet» (ref. Erik Oddvar Eriksen).

Men hva kan vi gjøre, du og jeg?

«Vi som enkeltpersoner kan gjøre lite utover kanskje å lette på samvittigheten ved å gi til veldedige formål, skrive i avisen/mediene og stemme på «riktige» partier. Konsekvensene av våre handlinger er knapt merkbare. Hva mer er, uten forpliktende lover, finner en alltids en unnskyldning for ikke å gjøre noe. Når ikke andre bidrar, hvorfor skal jeg?» (ref. Erik Oddvar Eriksen).

De fleste kjenner seg igjen i den beskrivelsen, men samtidig er det jo mange som engasjerer seg i planetens tilstand med tilhørende framtidsangst. Allikevel blir alt bare verre for hver dag, liksom en ustyrlig maskin ruller over jorda vår. Hvorfor?










Til forskjell fra Eriksen mener Plathe at kapitalismen som økonomisk system kan ikke reguleres siden den i sitt vesen er dømt til å vokse. Den må sørge for stadig høyere profitt, stadig større kapital – som betyr en stadig større rovdrift på jorda vår med en berettiget angst for vår framtid.

Vi trenger et sceneskifte, vi trenger et økonomisk system som lar seg styre i tråd med viljen vår og vettet vårt – vi trenger et ekte folkedemokrati!









Ingen kommentarer: