onsdag 9. november 2011

Frustrert?

Frustrasjon er en tilstand der det du forventer skal skje, ikke skjer. Ting du har tatt som en selvfølge gjelder plutselig ikke lenger. Ta eksemplet potet: Nasjonalt råd for ernæring har fjernet poteta fra «5 om dagen». De fem grønnsakene som anbefales pr. dag omfatter ikke lenger poteta. Poteta er ut!
Hvorfor det? Jo, fordi den inneholder et for høyt GI. Den Glykemiske Indeksen er for høy på grunn av all den stivelse og cellulose som finnes i poteta, det samme med kornprodukter som ris og brød.
Så se med skepsis på poteta der den ligger nykokt og innbydende på din middagstallerken. Med alle sine karbohydrater får den blodsukkeret ditt til å stige. Og når blodsukkeret, glukosen, stiger, produserer kroppen mye insulin. Denne kombinasjonen er helseskadelig og utvikler overvekt. Sånn er det bare - for tiden...
Egg og bacon derimot har en lav GI og anbefales nå som slankekur i alle de lavkarbo diettene som florerer - for tiden... Men også her slår frustrasjonen inn. For mens du gumler egg og flesk bidrar du samtidig til å forringe miljøet og stjele maten fra fattigfolk!
Det går nemlig med ti kilo poteter for å produsere ett kilo flesk. Grisen beslaglegger 9 kilo av potetene for å opprettholde sitt eget liv. Dersom ti personer lever på ti kilo poteter, en kilo på hver, vil de måtte leve på ett kilo kjøtt dersom alle potetene blir gitt til grisen. Ett kilo kjøtt delt på ti personer gir ett hektogram på hver person, og det med en ernæringsverdi langt lavere enn det poteta gir. Dersom ett kilo poteter trenger en kvadratmeter jord, vil ett kilo kjøtt kreve ti kvadratmeter! Sånn er det bare. Så frustrasjonen deler vi nok med de fattigste her på planeten, de som lite har fra før, både av dyrkbar mark og poteter.

Men sammenlignet med frustrasjonen til folka i de mange EU land, er vårt fedme kompleks som et luksusproblem å regne. Tenk, der har altså politikere og regjeringer lånt penger i fleng for å holde seg ved makta. For å bli gjenvalgt har de gitt etter for folkets krav, høyere lønninger, høyere pensjoner, høyere forbruk, kortere arbeidsdag, kortere skatter, ... Til slutt ble gjelda så stor at hele nasjonen ble satt i pant, de lånte seg til fant. 
Men det kunne vært unngått. Dersom folket hadde vært litt mer opptatt av hele nasjonens ve og vel, av fellesskapets skjebne, i stedet for bare «å mele sin egen kake», ja da ville den politiske edruelighet vært mange hakk høyere. En edruelighet som kunne ha lokket fram politiske ledere med en ryggrad sterk nok til å styre en nasjon. Det er imidlertid forståelig at den laissez-faire politikk som nå avdekkes gjør folket frustrert og forbanna, enten de nå er italienere eller grekere. Men aldri så galt, så godt for noe, kanskje vi her på berget har fått en tankevekker, vi også?
I vår turbulente tid må vi nok leve med mange frustrasjoner. Det skjer store forandringer hver dag, dagen i dag er ikke den samme som i går. Og morgendagen, hva bringer den? Jo, blant annet dette:
VOLVO - made in China! 
Så det er nok ikke så lett å være menneske som folk trur...