onsdag 2. november 2011

Vår nye Bibel...

Til tross for at det er brukt elleve år og 32 millioner kroner å lage den nye bibelen, er det svært lite som er forandret.  Over 40 konsulenter og oversettere, samt en lang rekke teologer og forfattere, har jobbet med saken.
De viktigste endringene er gjort av hensyn til nye og særlig unge lesere, melder Bibelselskapet. Den mest drastiske endringa er av «Fadervåret». I stedet for «Fader vår, du som er i himmelen», skal det nå hete «Vår Far i himmelen». Begrunnelsen er at særlig unge lesere forbinder fader med banning. «Fader å» er jo en forfinet utgave av «faen å». Gamle kjente ord som legeme, skjøge og kjød er også byttet ut til fordel for en mer moderne språkdrakt. Legeme blir kropp, skjøge blir hore og kjød blir kjøtt.
Den symbolske kannibalismen under nattverden blir således mer tydelig; ... dette er min kropp, som gis for dere... Altervinen symboliserer fortsatt blodet til Jesus, etter hva jeg har forstått.
En av Bibelselskapets unge konsulenter var særlig begeistret for at det nå heter kjøtt istedet for kjød; - Kjøtt er noe rått og syndig ved det å være menneske, sa han, og mente at akkurat det ville nå bli lettere å forstå av unge lesere.
Det var nyhetene om den nye Bibelen som fattet min interesse for den hellige bok. Det vil si jeg begynte å bla litt, helt fra begynnelsen, uten å sette meg fore å pløye gjennom hele boka. Men det skulle ikke forundre meg om det blir resultatet. For det jeg oppdaget er rett og slett rystende. Ikke trodde jeg at vår Gud var en slik grusom tyrann, slik han fremstilles i Det gamle testamente. Enda mer sjokkerende er det at sønnen hans heller ikke er nådig når han blir sinna.
Her får man ryggdekning i fleng for å begå voldtekt, terror, tortur og krig, en hellig krig selvsagt. Et lite utvalg;
- Guds ord til profeten Joel: Rop dette ut blant folkene: Rust dere til hellig krig, vekk krigerne! La alle stridsmenn møte fram og dra ut! Smi plogjernene om til sverd og vingårdsknivene til spyd! (Joel 3:14-15).
- Litt om krigsbyttet: Alle krigsfanger drepes, bortsett fra unge jomfruer. Disse deles ut som slaver etter Herrens befaling. Av mennesker var det i alt 32000 kvinner som ikke hadde hatt samleie med menn. Som en avgift til Herren ga Moses 32 jomfruer til presten Elasar slik Herren hadde befalt ham. (4. Mos. 31:7f).
Herren ga mange lover, en av dem kan være aktuell i forbindelse med alle voldtektene den siste tiden: ... når en mann voldtar ei kvinne som er forlovet, skal de begge steines til døde. Han fordi han krenket hennes mann, og hun fordi hun ikke ropte på hjelp..., men dersom hun er jomfru skal voldtektsmannen betale penger til hennes far og leve med henne resten av livet... (5. Mos. 22: 28-29).

Dersom du ikke tror på Gud, du tilhører med andre ord de som kalles hedninger. Ja, da ligger du dårlig an: - Jeg vil komme over dem som ei binne som er blitt fratatt sine unger, og rive i stykker deres bryst. Gud. (Hos. 13:8).

Ikke rart man blir dårlig i nervene...

Ingen kommentarer: