fredag 25. mai 2012

Multikulturalisme – og hva så?

Multikulturalisme er et relativt nytt begrep i mitt ordforråd. Siden ordet slutter på isme og begynner med multi, antar jeg at det betyr læren eller ideologien om flere ulike kulturer side ved side.
Anders Behring Breivik er ikke alene motstander av et flerkulturelt samfunn. Men kan motstanderne av flerkulturelle samfunn peke på ett land i verden som består av en ren monokultur?
De kan i alle fall ikke peke på sitt eget land. Samefolket med sin kultur var her lenge før Norge, Sverige og Finland ble påtenkt. 
Og hvor kom vi fra, vi såkalte etniske nordmenn? Vi som vandret nordover på kontinentet, etterhvert som isen trakk seg tilbake?

«Tre stammers møte» heter boka av Carl Schøyen, som beskriver den store innvandringen fra nord Sverige og Finland til Norge på attenhundretallet. Hungersnød tvang flyttsamer og kvener til å søke nytt land. De søkte seg til «Havlandet», landet ved kysten som henter maten fra havet. Fra kysten av Salangen og Gratangen og østover til indre Troms slo de seg ned og ble gradvis integrert i det norske samfunn.

I dag er det omlag 655 000 personer bosatt i Norge som enten har innvandret selv, eller er født i Norge av to innvandrerforeldre. Det er folk fra alle verdens land med polakker og svensker helt i toppen. 
Til sammen utgjør innvandrerbefolkningen 13,1 prosent av hele befolkningen. (kilde SSB). 32 500 personer utvandret fra Norge i 2011.

Apropos utvandring, vårt land ble tappet for over halvparten av sin befolkning i løpet av 1800 tallet. Den lille seilskuta «Restaurationen» forlot Stavanger i 1825 med de første 52 utvandrere til «Den nye verden», Amerika. Folk, over 800 000 mennesker, skulle flykte fra sult og nød de følgende år, flykte fra det karrige landet med sin undertrykkende religion. De flyktet av samme grunnleggende årsaker som våre innvandrere har for å komme til oss, med et håp om et bedre liv og ei tryggere framtid.

Heldigvis er våre innvandrere svært fredelige, sammenlignet med våre utvandrere. Ja, nordmenn deltok også i nedslaktingen av den opprinnelige etniske befolkningen, indianerne. Resten av de innfødte ble sperret inne i reservater. I dag utgjør de opprinnelige amerikanerne, indianerne, bare en liten del av USAs innbyggere.

USA er som kjent en nasjon med en svært heterogen befolkning, bygd på innvandring fra hele verden. USA kalles med rette verdenshistoriens største kulturelle smeltedigel. Og denne smeltedigelen har altså i fellesskap, innenfor samme nasjon, utviklet seg til å bli verdens største supermakt.


Desto mer påfallende paradoksalt blir det når enkeltpersoner, organisasjoner og politiske partier tar sterk avstand fra multikulturalisme, mens de samtidig hyller USA som sitt store ideal og forbilde...