fredag 1. november 2013

«Nu går alt så meget bedre!»

Denne berømte konklusjon ble erklært av Høyres statsminister, Kåre Willoch, under hans regjeringstid 1981-1986. Bakgrunnen for denne påstanden var frisleppet av kreditter i banker og finansinstitusjoner. Kredittkapitalen ble ytterligere styrket da regjeringen sprøytet inn 40 milliarder oljekroner, tilsvarende 90 milliarder kroner i dagens verdi.
Dette førte til en enorm vekst i utlån og en generell styrket kjøpekraft. Investeringer, aksjekurser og prisnivå steg drastisk. Den store festen var i gang. Mange fikk lån uten sikkerhet og kjøpte luksuriøse boliger, båter og hytter, de kjørte rundt i de dyreste bilene og satset penger på spekulative investeringer. Jappetiden så dagens lys.
I likhet med det mange land i Europa opplever i dag, vokste finanskapitalen langt mer enn kapitalen knyttet til produksjonen av varer og tjenester.
Krakket måtte komme og det med den største bankkrisen i etterkrigstidens Norge. Begrepene gjeldsoffer og gjeldsslave vitnet om den nye formen for fattigdom, hvilket rammet titusenvis av enkeltpersoner og familier.
Vi har de siste årene opplevd en lignende utvikling. Men vår nye regjering synes det går for sent, kjøpekraften må økes ytterligere. Det skal skje med en generell skattelette på flere titalls milliarder. Dessuten skal avgift på arv og formue fjernes. Det kan ikke jeg glede meg over siden fribeløpet på arv er i dag 470.000 kroner og på formue 1.74 millioner for ektepar. Men selvsagt kommer det godt med for de som overstiger fribeløpet...
 
Lønnsutviklingen er nærmest eventyrlig i dette landet med en årlig økning på 3-4 prosent. Gjennomsnittlig månedslønn ligger i dag på 39.600 kroner.
Lønnsinntektene er imidlertid ikke tilstrekkelig for å dekke våre konsumbehov. Finanstilsynet kan opplyse at gjelden i norske husholdninger nå er rekordhøy og nærmer seg størrelsen på oljefondet. I dag er gjelden på 4.100 milliarder kroner, og den vokser raskere enn inntektene!
 
Det blir i meste laget for mange, inkasso og konkurser følger i kjølvannet av gjeldsbelastningen. Per i dag skylder inkassokundene 66.8 milliarder kroner, tilsvarende mer enn to norske bistandsbudsjetter! 215.000 nordmenn har nå betalingsanmerkninger. I april i år økte antall konkurser med 51 prosent i forhold til året før med de personlige tragedier som naturlig følger med.
Aldri før har det norske folk hatt så sterk kjøpekraft. Det kjøpes, det brukes og kastes i et tempo og i mengder som fortjener merkelappen Konsumfascisme. Vår tids forbrukerideologi kan mistenkes å være religiøst betinget, et religionssubstitutt!
 
Har vi ingenting lært av Høyres politiske eksperiment på åttitallet? Svaret er nei, flertallet har ingenting lært, svaret er ei blåblå regjering som bare er hakket mer bevisstløs enn den forrige. 
Men stadig fler ser på verden og på politiske beslutninger med andre briller enn for tretti år siden. De ser gjennom brillene til Forente Nasjoner og til utallige miljøorganisasjoner, gjennom brillene til tusenvis av forskere og kritiske økonomer.
Og det de ser gir konklusjonen: Nu går alt så meget verre!
 

 ps.: Jeg setter pris på kommentarer, så bruk gjerne kommentarfeltet under, der kan du også være anonym om ønskelig...:) ds,