fredag 27. juni 2014

Hva skal vi gjøre med dem?

Med hvem? Med tiggerne vel, med sigøynerne, med Europas største etniske minoritet, med Romfolket. 
Til tross for folkemord og forfølgelser har Romfolket overlevd og bidratt til å forme det moderne Europa. Kulturelt har de gitt og gir verdifulle bidrag innen musikk, lyrikk og film. På ferie i sør Europa finner mange av oss veien til restauranter med sigøynernes flamencodans og romantiske musikk.
Den mest kjente musiker er kanskje jazzgeniet på gitar, Django Reinhardt. I følge Hitlers raselover skulle også alle sigøynere utryddes. Da Django sto i køen på tur inn i gasskammeret, ble han gjenkjent av en nazioffiser som var glad i Djangos musikk. - De trenger ikke dusje i dag, sa offiseren, kommen Sie hier!
 
Så hvorfor kommer de hit som tiggere?
Hovedårsaken finner vi i sammenbruddet av finanskapitalen i eurosonen som startet for sju år siden. Konkursene spredte seg som ild i tørt grass og resulterte i historias største arbeidsledighet. 
Innen EU er det i dag rundt 26 millioner arbeidsledige! I øst Europa ble Romfolket hardest rammet og ble fratatt sine rettigheter som en nasjonal minoritet. De som nå sitter på norske fortau og tigger har mistet både jobb, hjem og skolegang.
De er på flukt fra et Europa i politisk og økonomisk krise. Ser vi ikke det? Har vår oljerikdom gjort oss blinde og døve for vår omverden?
 
Så hva gjør vi med dem? Svaret burde være enkelt, vi tar i mot dem med åpenhet og respekt. Og vi tar i mot dem med en EØS avtale og med FN resolusjoner som politisk og juridisk ryggdekning.
Tilby dem jobb, og det uten byråkratiske krav om tarifflønn og arbeids- og oppholdstillatelse. Om sommeren er det nok å gjøre med stell av offentlige parker og bed, plukke søppel og male hus, etc. Og hvorfor ikke hjelpe dem til å vise frem deres egen kultur, deres dans og musikk? Uansett vil de i løpet av noen måneders arbeid i Norge tjene mer enn på flere år i Romania.
 
Og ærlig talt, skal verdens rikeste land tilby våre tilreisende å bo i ei steinrøys under en trafikkmaskin eller i en kassebil på en parkeringsplass?
Hvorfor ikke sette opp noen arbeidsbrakker som bolig, inkludert med dusj og toalett, slik vi gjør under konserter og idrettsarrangementer? Javisst skal de betale husleie og følge våre ordensregler.
Det er kun et spørsmål om å organisere i stedet for å diskriminere!
 
De liberales argument mot å tilby tiggerne et menneskeverdig liv er at da vil flere komme hit til landet. Men det er jo liberalismens egen grunnlov som regulerer antallet tiggere, nemlig markedets usynlige hånd, forholdet mellom tilbud og etterspørsel.
I tillegg roper de liberale, med den liberale blåblå regjeringa som fanebærer, på individets frihet og retten til et anstendig liv. Det er bra, men rop det så høyt at de fattigste blant oss også hører det!
 
 

Ingen kommentarer: