fredag 4. juli 2014

Bevisstheten, hvor er den egentlig?

Spørsmålet er en klassiker og like gammelt som menneskets erkjennelse av egen bevissthet. Befinner den seg kun i eget hode?, eller befinner hodet seg i bevisstheten?, eller begge deler?
Mange hevder bevisstheten er kun et produkt av kjemiske reaksjoner og elektromagnetiske signaler i hjernen stimulert av sanseinntrykk, erfaringer og genetiske anlegg. Tilhengerne er nødvendigvis rene materialister og ateister, og de forholder seg kun til kjente naturlover.
 
Andre tror bevisstheten er en slags kosmisk naturkraft som rommer alt av hendelser, kunnskap og følelser til evig tid. Vi befinner oss i denne bevissthetssfæren med vårt hode som antenne. Jo høyere vi rager i utviklingen av hjernens kapasitet, jo større deltagelse i den universale bevissthet. Elefanten er mer bevisst enn krokodilla, og mennesket mer bevisst enn elefanten, forhåpentligvis... 
Den universale bevissthet kan sammenlignes med en universal, allmektig Gud. Kontakt med denne dimensjonen oppnås gjennom ulike teknikker som bønn, kontemplasjon, meditasjon, transe eller ved hjelp av ulike hallusinogener.
 
Det tredje alternativet, der det finnes både en individuell bevissthet og en universal, får stadig flere tilhengere. Og det takket være moderne forskning innen kvantefysikk og nevrologi. Kvantefysikken avslører at på det subatomære nivå eksisterer det helt andre naturlover:
Den minste «lyspakka», fotonet, består av tvillingpar. Eksperimenter avslører en spontan «kommunikasjon» mellom disse tvillinger uansett avstand og med en tidsforskjell lik null. Elektronet kan opptre både som bølge og partikkel. Det er nødvendig for å kunne passere gjennom to spalter samtidig for så treffe bakveggen som ei kule! Usikkerhetsrelasjonen sier at en elementærpartikkel kan være flere steder samtidig over hele universet. Og hele det synlige univers er bygget opp av disse ørsmå energikvanter, inkludert deg og meg.


 
Verdensbevisstheten er som en ressursbank å betrakte. En bank som kontinuerlig øker sin bevissthetskapital som følge av vår egen bevissthets utvidelse. Ut fra en slik forståelse av naturen må for eksempel telepati, clairvoyance og healing bli akseptert som reelt eksisterende fenomener. Evnen til kontakt med den kollektive verdensbevisstheten varierer fra person til person tilsvarende variasjoner i talentet for andre egenskaper innen musikk, lyrikk, film, teater etc.  

Kommunikasjonen mellom den personlige bevissthet og den kosmiske bevissthet er selve grunnlaget for all mystikk og for et mangfold av trosretninger.  Den er beskrevet i gamle indiske skrifter, vedaene, i hinduismen, i buddhismen, i jødedommens mystikk, i taoismen og i samenes gamle religion.
Takket være kunnskapen om universets minste deler og deres fysiske lover, bør vi nå være ydmyke til både Jesus sine mirakler, til Fritjof Capra, til Snåsamannen - og til Tove Brekkås!
 
 

Ingen kommentarer: