fredag 8. august 2014

Ikke kompetent!

Albert Einstein sa det slik: De tankebaner som er årsak til problemene, er ikke egnet til å løse dem. Han kunne ha tilføyd: det økonomiske system som er årsak til problemene er ikke i stand til å løse dem! Kapitalismen med sitt krav om stadig høyere forbruk og økt vekst, målt gjennom BNP, er den direkte årsak til dagens kriminelle adferd i forhold til planetens økologiske vev. Kapitalismen har som forutsetning at planetens ressurser er ubegrenset, den har bare en eneste målsetting, nemlig å akkumulere kapital.

De siste 100 år har vitenskapen dokumentert noe alle og enhver vet. Det er bare å titte ut i verdensrommet en stjerneklar natt for å forstå at vi seiler rundt lik et romskip med begrensede ressurser med sola som energikilde. 
Den energien omsettes til ulike livsformer gjennom en skjør balanse underlagt våre naturlover. En balanse som vi mennesker nå forrykker i negativ forstand. Når skal vi ta til vettet?
 
Okay, la fattige utviklingsland bruke kapitalismen som den mest effektive økonomiske motor for å komme seg opp på et anstendig materielt nivå. Men vi må lære oss å si stopp for så å gå over i en økologisk balansert økonomi. Når skal for eksempel det nyrike Brasil si at nok er nok, nå skal rikdommen fordeles rettferdig ut til folket? I stedet øker Brasil avviklingen av regnskogen! I alt har 5843 kvadratkilometer forsvunnet bare det siste året, et areal som er større enn Oslo og Akershus til sammen. Flere arter blir utryddet og flere urbefolkninger blir fordrevet. Kapitalismens krav til profitt er nådeløs! 
Og når skal Norge si at nok er nok? I følge FN har vi forlengst nådd veggen, verdensveggen. Oljeproduksjonen må ned, forbruket må ned. Og vi må finne en langt bedre egnet målestokk for velstand enn det blinde verktøyet som kalles BruttoNasjonalProdukt. Men politikerne fortsetter i det gamle sporet, uansett hvilken farge de tilhører på det politiske spektrum. 
Det vil si de gjør mye for å dekke over realitetene i den økologiske krisa. De babler i vei kun for å klamre seg til makta med fagre løfter om skattelette! De lager symbolpolitikk ut av klimakrisa med CO2 fangst og elektrifisering av sokkelen. For de vet utmerket at vi er så integrert i det europeiske kraftmarkedet at økt elektrisk energiforbruk i Norge svares med flere kullkraftverk i Europa.
 
Vi kan ikke lenger skylde på demokratiets dilemma der folket venter på avgjørelser fra det politiske lederskap, mens politikerne venter på mandatet fra folket i valg.
For ærlig talt, med all den kunnskap og dokumentasjon vi har i dag om planetens økologiske krise, noe som vårt politiske lederskap i første rekke burde kjenne til!, så burde vi vel forvente en politisk plan for framtida vår, for våre kommende generasjoner?
I stedet har vi nå en regjering som er totalt handlingslammet. Eller kjenner den ikke til Cicero, Zero, Bjerknessenteret, for å nevne våre egne forskningsinstitusjoner? Eller kjenner den ikke til dokumentasjonen fra utallige internasjonale miljøorganisasjoner med FNs IPCC i spissen? I så tilfelle har vi en regjering som er helt og holden inkompetent!
 
 

Ingen kommentarer: